Gezondheid

LTO kan zich niet vinden in lammersterftecijfers Wakker Dier

LTO kan zich niet vinden in de conclusies die Wakker Dier trekt uit geboorte- en sterftecijfers over 2021. Dat meldt de organisatie op haar website. Wakker Dier publiceerde vorige week een persbericht over de lammersterfte in de geitenhouderij.

Jos Tolboom, voorzitter LTO vakgroep Geitenhouderij: “Er worden verschillende datasets aan elkaar geknoopt, gecombineerd met een uitspraak van de WUR en een eigen interpretatie van cijfers. Dit leidt nooit tot betrouwbare conclusies. Vanuit de ketencontrole wordt een verbetertraject op het bedrijf gestart als de uitval hoger is dan 12 procent. Dit is een verplichting vanuit de keten en betrof afgelopen jaar minder dan 10 op totaal bijna 400 bedrijven. Het rekenwerk van Wakker Dier lijkt dus onwaarschijnlijk.”

De geitensector werkt al jaren aan transparantie op dit onderwerp. Sinds 2021 is door het ministerie de registratieplicht aangescherpt op verzoek van de sector zelf. Het doel was om vroegtijdige sterfte beter te monitoren. De werkwijze van Wakker Dier helpt hier volgens LTO niet bij. In april wordt een kamerbrief verwacht waarin het ministerie van LNV een analyse geeft van de geboorte- en sterftecijfers. LTO richt zich op deze doorlichting van de cijfers.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief