Kennispartnerbericht van Geiterij

Klimaat en hygiëne blijven aandachtspunten

Lammeren zijn erg kwetsbaar. Vooral de longen zijn gevoelig en een belangrijk aandachtspunt in de opfok. Een gezond klimaat en een schone stal zijn daardoor belangrijke aandachtspunten.

Infectiedruk verlagen

Door de opfokstallen vooraf al goed te reinigen en ontsmetten worden schadelijke bacteriën al zo veel mogelijk afgedood. Hoe verder de lammerperiode op het bedrijf gevorderd is, hoe meer de hygiëne onder druk komt te staan. Bacteriën vermenigvuldigen zich sneller in een vochtige omgeving. Mest de hokken daarom regelmatig uit en strooi bij zodat de lammeren altijd droog staan. Desinfecteer de lammerenhokken regelmatig om de bacteriedruk onder controle te houden. Gebruik BoxClean® om effectief bacteriën af te doden en de infectiedruk te verlagen. BoxClean is het enige biocide geregistreerde stalstrooimiddel. Het werkt tegen de meest voorkomende omgevingskiemen zoals E-Coli en Clostridium. Het stoft niet, ruikt aangenaam en is al 15 jaar bewezen effectief als boxstrooimiddel.

Voorkom ammoniakproductie

De kwaliteit van het klimaat heeft een grote invloed op het welzijn van de lammeren. Een te hoge concentratie van ammoniak tast de longen aan waardoor ziektekiemen vrij spel hebben. Voorkom productie van ammoniak en gebruik verfrissende producten voor de luchtwegen. Een prettig klimaat in de stal is niet alleen fijn voor de lammeren maar ook voor u en uw medewerkers. Het voorkomen van productie van ammoniak kan bijvoorbeeld door het instrooien van Aglev, attapulgiet korrels met een groot absorptievermogen. Door de opname van urine wordt voorkomen dat de ontlasting in contact komt met vocht en er uiteindelijk ammoniak ontstaat. Gebruik daarnaast Menthol-Air voor het vrijhouden van de luchtwegen. Menthol-Air bevat eucalyptus olie, menthol en pepermunt olie voor een verfrissend effect. Menthol-Air kan op een eenvoudige manier via een fogger periodiek in de stal gesprayed worden, of zelfs via het drinkwater of de melk toegediend worden.

Geiterij
Over Geiterij
Geiterij is een jong dynamisch bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in de melkgeitenhouderij. Met onze concepten ‘Verzorging’, ‘Voeding’ en ‘Gewassen’ leveren we een bijdrage aan gezonde melkgeiten met een efficiënte productie.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief