Gezondheid | Lammeren

René van den Brom: ‘Salmonella nu aanpakken’

Omdat salmonella een zoönose is, behandeld wordt met antibiotica én het sterftepercentage onder jonge dieren hoog ligt, is het van belang om de ziekte nu aan te pakken. Dat zei dierenarts bij GD René van den Brom tijdens het evenement Be Goat and tell it.

Het evenement afgelopen vrijdag liet zien hoe ver de uitwerking is van de verschillende onderwerpen die op de verduurzamingsagenda van de geitensector staan. Een van die onderwerpen is salmonella. Deze ziekte is tot op heden slechts op een klein aantal geitenbedrijven vastgesteld. Maar Van den Brom pleit ervoor om het probleem nu het nog relatief klein is, aan te pakken. Hij roept geitenhouders en hun dierenartsen op om deel te nemen aan het monstername onderzoek, waarvoor alle geitenhouders in het afgelopen voorjaar een pakket met monstermaterialen hebben ontvangen. “Dat is nodig voor onderzoek, we weten nog zo weinig van salmonella bij geiten. We willen zo een goed beeld krijgen van wat er speelt. Doel van het onderzoek is om handvaten te kunnen bieden aan bedrijven met problemen.”

Over een jaar eerste resultaten

Tijdens het evenement tipten geitenhouders om de uitleg bij het pakketje monstermaterialen te verduidelijken en om het salmonella onderzoek nog meer bij dierenartsen te promoten. Pas bij voldoende deelname kan het onderzoek naar salmonella goede resultaten opleveren. “Over een jaar hoop ik dat we een beeld kunnen schetsen hoe het ervoor staat met salmonella in de sector. Ook willen we dan de eerste stappen van oplossingen zoeken en zo verdere verspreiding voorkomen”, aldus Van den Brom.

In Geitenhouderij 6 van 2021 staat een uitgebreid artikel over salmonella bij lammeren. Deze editie verschijnt 17 december 2021.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief