Gezondheid

Soms nog onduidelijkheid over antibiotica-database geiten

Sinds 1 april 2021 zijn alle geitenhouders in Nederland met meer dan 25 geiten wettelijk verplicht om het antibioticagebruik te registreren in een aangewezen database. Hierover is nog onduidelijkheid bij een deel van de geitenhouders en dierenartsen, meldt Platform Geitenhouderij in zijn nieuwsbrief.

Voor de registratie van het antibioticagebruik heeft Platform Melkgeitenhouderij de database Medigeit laten maken. Veel geitenhouders en dierenartsen maken hiervan inmiddels gebruik. De geitenhouder doet melding over de diersoort(en) en -aantallen in Medigeit. Dierenartsen kunnen vanuit hun praktijkmanagementsysteem in dezelfde databank gegevens melden over de antibiotica die is afgeleverd (geitenhouders mogen sinds 1 april 2021 alleen onder strikte voorwaarden zelf een kleine hoeveelheid antibiotica op voorraad hebben en toedienen) of toegepast, en de diercategorie waarbij de middelen zijn toegepast. Dierenartsen moeten deze gegevens binnen twee weken melden nadat zij het middel hebben afgeleverd of toegepast. Ook moet een dierenarts een bedrijfsbehandelplan (BBP) en bedrijfsgezondheidsplan (BGP) opstellen. Verder is een een-op-eencontract tussen dierenarts en geitenhouder verplicht en moet die zijn geregistreerd bij de NVWA.

Terugkoppeling resultaten

In Medigeit worden de antibioticagebruiksgegevens gecombineerd tot een kwartaalrapportage per geitenhouderij. Hierin is een rollend jaargemiddelde en een waarde per kwartaal weergegeven. Het landelijk gemiddeld wordt daaraan toegevoegd voor het totale bedrijf en aparte diergroepen. Zo kan de geitenhouder zien welke onderdelen van zijn of haar bedrijf boven- en benedengemiddeld presteren. De resultaten van de aan een dierenarts verbonden bedrijven worden gepresenteerd in de digitale omgeving van de dierenarts.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief