Voeren

Voerproducenten voorbereid op eventueel grondstoffentekort

Voerproducenten zijn voorbereid op een eventueel grondstoffentekort als gevolg van de situatie in Oekraïne. Dat blijkt uit een korte rondgang langs producenten door vakblad Geitenhouderij.

Johan Schuttert, commercieel directeur van AgruniekRijnvallei: “Een acuut grondstoffentekort is mogelijk omdat leverancier zich beroepen op overmacht (force majeure). Wij hebben ons daarop voorbereid door meer voorraad aan te houden sinds november 2021. Meer voorraad  dan normaal vanwege de onzekere situatie in Oekraïne. Als AgruniekRijnvallei gaan wij voor leveringszekerheid voor onze klanten, dat is ook waar we ons met het inkoopbeleid op richten. Grondstofprijzen zijn geëxplodeerd en grondstofstromen gaan verschuiven. Op dit moment is er geen acuut probleem omtrent de het garanderen van de leveringszekerheid. Met de ogen van vandaag blijft dit voorlopig ook zo. Wel zijn er soms individuele grondstoffen die niet geleverd worden en dan moet er soms iets geschoven worden in de samenstelling. De nutritionele waardes blijven daarbij gegarandeerd. Van de grote grondstoffen hebben wij een strategische voorraad dus daar is geen acuut probleem te verwachten.”

Sander van de Kamp, specialist geitenhouderij bij ABZ Diervoeding: “Voorlopig komen we nog niet tekort op de grondstoffen die in de geitenbrokken zitten. Mochten er op termijn echt grondstoffen opraken, dan gaan we kijken hoe we die zo goed mogelijk kunnen vervangen, zodat de samenstellingen nutritioneel gelijkwaardig blijven. Voor de geitenhouder wordt het door de schaarste en daarmee de stijgende prijzen flink duurder. We brengen goed in kaart welke grondstoffen op de termijnen nodig zijn om de juiste samenstellingen te maken en zorgen dat daar voldoende garanties zijn dat we deze ook in de fabriek krijgen. Iets wat er niet is kun je ook niet voeren. Dus in dat geval moeten we kijken of we op een andere manier de brok nutritioneel op gelijkwaardig niveau kunnen krijgen voor een vergelijkbare prijs-kwaliteitsverhouding.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief