Management | Voeren

Frankrijk: kostenstijging tussen 3 en 12 euro per 100 liter melk

De stijging van de kosten in 2022 komt voor Franse geitenhouders uit op 3,2 tot 12,2 euro per 100 liter melk. Dat beraamde Nicole Bossis, werkzaam bij het Livestock Instituut in Frankrijk. Ze vertelde dit tijdens de algemene vergadering van de nationale federatie van geitenfokkers (Fnec).

Op dit moment lijkt deze raming redelijk overeen te komen met de verwachtingen voor de situatie in 2022 in de Nederlandse geitensector. Net als in Nederland zijn in Frankrijk ook met name de kostenposten voor de geitenhouders gestegen terwijl de verkoopprijs van geitenmelkkazen slechts zeer licht zijn gestegen. Bossis betoogt dat de geitensector het meest wordt getroffen door de stijging van de grondstofprijzen, omdat er per 100 liter melk in verhouding veel krachtvoer wordt verstrekt.

Zuivel

Volgens een eerste prognose zou de Franse geitenmelkprijs in juni dit jaar 20 procent hoger liggen dan in januari 2022. Een vertegenwoordiger van een zuivelcoöperatie laat op de vergadering weten dat de markt voor geitenzuivelproducten gezond is en dat de verwerkende bedrijven de komende tijd zullen streven naar prijsverhogingen.

Hoe de situatie van de gestegen grondstofprijzen en andere kosten in de Nederlandse geitensector is en hoe de verwerkende bedrijven daarop reageren, lees je in de komende editie van vakblad Geitenhouderij. Deze zit 22 april in de brievenbus.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
ManagementVoeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief