Voeren

‘GMO-vrije grondstoffen worden een uitdaging’

Het wordt steeds uitdagender om GMO-vrije grondstoffen in voldoende hoeveelheden te verkrijgen. Dat zegt Martien Rongen van voerspecialist Vitalvé in een reactie op vragen van vakblad Geitenhouderij over de situatie in Oekraïne.

“Voor de kortere termijn zijn er nog geen grote problemen te verwachten, voor de langere termijn, vanaf medio juli dit jaar, is het de vraag wat er beschikbaar blijft aan grondstoffen. De verwachting is niet dat er in zijn totaliteit grote gebreken aan voeders komen, echter dat VLOG-waardig voer, en dan met name specifieke grondstoffen, niet langer beschikbaar blijven is welde verwachting. Uiteraard zijn alle omstandigheden ook afhankelijk van het verloop van de oorlog in Oekraïne en de oogsten elders in de wereld.”

Kostprijsverhoging

“Voor de geitenhouders betekent het, wederom, een forse kostprijsverhoging. Daarnaast kan het zijn dat de beschikbaarheid van grondstoffen, maar ook van bijproducten, lastiger wordt of zelfs niet leverbaar zijn. Dit vraagt om aanpassingsvermogen en bewustzijn bij de geitenhouders om hier zo goed als het kan op in te kunnen spelen.”

Vitalvé heeft dagelijks overleg met haar producenten over de stand van zaken over grondstoffen en grondstofbeschikbaarheid. Rongen: “Door de mix van producenten die voor ons produceren komen de grondstoffen uit een breed pallet van aanbieders. Dit maakt dat wij bij uitval van één gebied of aanbieder van grondstoffen in de wereld meestal slechts deels geraakt worden.”

Grondstof vervangen

“Als een grondstof niet meer voorradig zou zijn is er geen andere optie dan deze grondstof te vervangen door andere grondstof(fen). Door de ervaring die we met melkgeitensamenstellingen hebben zijn we in staat om de gevolgen voor de geit zo klein mogelijk te houden. Dat er gevolgen zijn staat vast, hoe die gevolgen uitpakken worden op het bedrijf gevolgd en waar nodig wordt hierop ingespeeld.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief