Achtergrond | Magazine | Premium

Nederlandse Alpine-geit

Er komen meer British Alpine en British Toggenburger geiten in Nederland. Fokkers hebben op dit moment de mogelijkheid deze dieren te registreren als Nederlandse Alpine-geit. Een rasomschrijving moet nog gemaakt worden.

De laatste 25 ja ar zijn er met enige regelmaat geiten uit Engeland geïmporteerd. In eerste instantie vooral de Nubische geiten die het fundament hebben gevormd van de huidige Nubische fokkerij in Nederland. En mondjesmaat ook andere rassen zoals de British Toggenburg en de British Alpine. Beide rassen werden vooral door commerciële fokkers geïmporteerd om de kwaliteit en melkproductie te verbeteren.

British Toggenburg en Alpine

De registratie van British Toggenburg (BT) als ras begint in 1925. De eerste dieren waren melkgeiten ontstaan uit een mix van diverse rassen, waaronder raszuivere Toggenburger geiten. Ander dan de raszuivere Toggenburgers waren de BT-geiten kortharig en groter. De huidige rasstandaard beschrijft een lange, kortharige melkgeit met een bruine kleur waarbij alle variaties in bruin zijn toegestaan. De aftekening is identiek aan die van de Nederlandse Toggenburger.

Ook de registratie van de British Alpine (BA) begint in 1925. Als stammoeder van de British Alpine wordt de geit Sedgemere Faith genoemd, een geit geïmporteerd uit Frankrijk in 1903 en winnaar van diverse shows. Deze geit, hoewel uiervorm en aftekening nogal te wensen overlieten, was de eerste geit die op een show in 24 uur meer dan 1 gallon = 3,78 liter melk gaf. De huidige BA is een lange, grote geit, zwart van kleur met een Toggenburger aftekening. De BA is ook van invloed geweest op de ontwikkeling van het Nubische ras. Sedgemere Faith is ook de stammoeder van het Nubische ras. Lammeren geboren uit deze geit met als vader geïmporteerde bokken met hangoren stonden aan de wieg van het Nubische ras. Deze Nubische geiten, die vooral voor landschapsstoffering werden gehouden rond de grote landhuizen, werden rond de Eerste Wereldoorlog ingekruist met British Alpine-bokken om de melkproductie te verbeteren.

Registreren

Hoewel de rassen BT en BA ook hun weg hebben gevonden naar de hobbyfokkers, zijn de aantallen in Nederland te klein om beide rassen als ras te gaan registreren. Wel kwam er van meerdere kanten de vraag om te kijken naar een mogelijkheid om deze uitgesproken melkgeiten een eigen plaats te geven in het NOG-stamboek. Het NOG-bestuur heeft hierop gereageerd door fokkers die deze dieren op stal hebben de mogelijkheid te geven om de dieren te laten registreren als Nederlandse Alpine-geit. Op dit moment is er nog geen vastgestelde rasomschrijving. Deze zal de NOG op een later tijdstip maken, als bekend is om hoeveel dieren het gaat en wie de fokkers zijn. Wel zijn er een paar basiskenmerken waaraan de dieren die in het stamboek worden opgenomen moeten voldoen:
– Type moet voldoen aan de omschrijving voor melkgeit, wat betekent: een kortharige, gerekte, uitgesproken typische melkgeit.
-Aftekening moet onmiskenbaar een ‘Toggenburger’ aftekening hebben. De kleur kan variëren van lichtbruin tot zwart. Eventuele vlekken op romp of kop zijn toegestaan. Type en melkopdruk zijn belangrijker dan kleur.

Tekst: Engel Kupers, NOG -bestuurslid fokkerijzaken

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief