Algemeen

Geiten op Vlieland geweid met virtueel hek

Staatsbosbeheer weidt geiten op Vlieland binnen een virtueel hek. De boswachter tekent met een app op de mobiele telefoon een gebied in waar de geiten mogen weiden. Dat meldt Omrop Fryslân.

Het gaat nu nog om een proef, waarbij 7 geiten een kastje dragen in de kudde die bestaat uit een kleine 30 geiten. Het Noorse weide-systeem werkt met behulp van een satelliet en kastjes om de nek van de geiten. Boswachter Bertwin Bergman vertelt aan omrop Fryslân: “In de app kan ik een gebied intekenen. Dat gebied verzend ik naar een satelliet. Die satelliet verzendt het uiteindelijk naar een kastje dat de geit om zijn nek heeft. Zo registreert dat kastje de grenzen van het gebied zoals wij dat aangeven.”

Die lijn ligt dus virtueel in het landschap. “Wanneer het dier in de buurt van die lijn komt, klinkt er een piepsignaal dat ongeveer drie of vier meter lang aanhoudt. Dan heeft de geit de tijd om terug te keren naar een plek waar het geluidssignaal weer stopt”, legt de boswachter uit. Als de geit toch doorloopt, krijgt hij een lichte elektrische schok. In de praktijk blijken de geiten terug te keren bij het piepsignaal. De proef is een succes, schrijft omrop Fryslân.

Voordelen

Voor Staatsbosbeheer heeft dit systeem duidelijk voordelen, zegt Bergman. “Je bent niet constant bezig met rasters verplaatsen, dat is ontzettend tijdrovend. Op deze manier kun je veel gerichter begrazen. Je kunt soms meer druk begrazen of juist iets extensiever.” Bovendien kun je ter plekke en direct handelen als duidelijk is dat het doel is bereikt en de heide weer vrij is van struiken en boompjes.

De 7 geiten die in de proef meededen, werden anderhalve week getraind voordat ze helemaal vrij werden gelaten. Naar verwachting zullen nu meer van de kleine dertig geiten op het eiland met dit systeem worden geweid.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief