Algemeen

Resultaten Ausnutria onder druk door ontwikkelingen in Chinese markt

De omzet van Ausnutria Dairy Corporation Ltd. (Ausnutria) is in het eerste halfjaar van 2022 gedaald met 15,1 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021 en komt uit op 517,5 miljoen euro. De winst daalt met 62,9 procent naar 31,6 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat komt uit op 50,9 miljoen euro, een daling van 56,8 procent.

De strikte COVID-19-maatregelen in China in samenhang met de daling van het geboortecijfer in China hebben een negatieve invloed op de omzet van de zuivelonderneming. De ontwikkelingen buiten China laten daarentegen een positieve trend zien. Ondanks de uitdagingen houdt Ausnutria de terugval op een beheersbaar niveau, aldus de zuivelonderneming.

De afnemende groei in de eerste helft van dit jaar is voornamelijk toe te schrijven aan een daling van inkomsten uit eigen merken flesvoeding op basis van koemelk. Dit is het korte termijn gevolg van structurele aanpassingen die Ausnutria heeft gedaan in haar distributiestrategie in China om in de toekomst beter in te kunnen spelen op de marktveranderingen. De oorlog in Oekraïne raakt de business in beperkte mate en geeft beperkingen in spoorwegtransport naar China.

Ontwikkeling

De onderneming blijft werken aan duurzame ontwikkeling. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de investeringen die zijn en worden gedaan in Nederland, o.a. in Heerenveen. Eind vorig jaar is de nieuwe blikfabriek in Heerenveen gestart met productie en medio vorig jaar is de bouw van de nieuwe ultrafiltratie-fabriek in Heerenveen afgerond. De bouw van de nieuwe droogtoren in Heerenveen vordert volgens plan. De nieuwe droogtoren is uitgerust met een volledig gasloos productieproces en is daarmee CO2- en stikstofvrij. De fabriek is naar verwachting in 2023 operationeel.

Door de samenwerking met Yili, een belangrijke aandeelhouder, verwacht Ausnutria een stijging van haar winstgevendheid te zien als gevolg van voordelen in schaal en efficiëntie.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief