Gezondheid | Melken

Hoog kiemgetal rondom aflammeren, onderwerp tijdens Melken voor Morgen

Gerrit Koop is in het verleden al bij meerdere onderzoeken rondom uiergezondheid bij geiten betrokken geweest en heeft daarin al veel duidelijkheid gebracht. Maar er was nog geen antwoord op de vraag hoe het komt dat het kiemgetal rondom het lammerseizoen op sommige bedrijven zo hoog is. Tijdens Melken voor Morgen maakt Gerrit Koop, universitair docent bij de Faculteit Diergeneeskunde, ons deelgenoot van de resultaten van het onderzoek hiernaar.

Het kiemgetal van individuele geiten kan rondom het lammeren uitzonderlijk hoog worden. In het uitgebreide onderzoek werden verschillende hypotheses getoetst. De oorzaak van deze piek in het kiemgetal blijkt niet te liggen in de geijkte factoren als (reinheid van) de melkmachine of hygiënisch werken. Wel ontdekten de onderzoekers een link met celgetal.

Hoe dit in elkaar zit, gaat Koop toelichten in zijn presentatie. Ook vertelt hij hoe je het beste aan uiergezondheid kunt werken.

Melken voor Morgen Geitenhouderij vindt plaats op donderdag 29 september 2022 in Kamerik.  Meer informatie, ook over het aanmelden, vind je op  melkenvoormorgen.nl/geitenhouderij/

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
GezondheidMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief