Melken | Vakbeurs

SAC lanceert nieuwe carrousel tijdens Nationaal Geiten Event

SAC Milking onthulde zojuist tijdens het Nationaal Geiten Event de nieuwe carrousel buitenmelker, de 2RO. Deze is voorzien van QuickUp; de melkbekers komen uit het platform direct onder de achterpoten van de geit omhoog.

Het QuickUp systeem is ontstaan om het melken voor de melker uit ergonomisch oogpunt te verbeteren, zo vertelde Carsten Nielsen, CEO van SAC Milking tijdens de lancering. De melkbekers komen uit het platform en bewegen daarbij een stukje richting de melker omhoog. Het aansluiten van de bekers gaat zo gemakkelijk en snel, en kost minder handelingen.

Atte en Hannie Wiarda uit het Friese Raerd zijn de eerste geitenhouders die ervaring hebben met het QuickUp systeem. “We kunnen snel aansluiten en snel spoelen. Dat vinden we belangrijk.” De 80 stands carrousel kan tot 1.000 aansluitingen per uur realiseren, afhankelijk van de gewenste melktijd van de geit. Bij meer standen kan het aantal aansluitingen per uur evenredig mee stijgen om dezelfde melktijd te halen.

Melkt alle geiten en uiers

De nieuwe carrousel buitenmelker is geschikt voor het melken van alle maten geiten en soorten uiers. “De slangen zijn enorm flexibel; zij kunnen tot wel 57 centimeter boven het platform komen. Ook kunnen de bekers weer deels in het gat in het platform zakken tijdens het melken. Dit maakt het melken van kleine en grote geiten en hoge of juist heel diepe uiers mogelijk.”

Naast het inpassen van het QuickUp systeem is er over meer aanpassingen nagedacht bij de nieuwe carrousel. Zo telt de nieuwe melkstal 4 effectieve standen meer. Er is geen betonnen oploop meer waar de geiten het platform opkomen en waardoor het melkstel moest worden afgenomen; de geit kan nu aan het melkstel blijven staan als zij nog niet uit is.
Ook zijn alle apparatuur en slangen aan de buitenkant van de carrousel gemonteerd, zodat je overal gemakkelijk bij kunt.


Tijdens het Nationaal Geiten Event 2022 onthulde SAC de nieuwe carrousel buitenmelker. Ook gaf SAC een workshop waarin de ontwikkeling van de carrousel werd toegelicht.
In Geitenhouderij 5 (verschijningsdatum 21 oktober) komt een uitgebreider artikel over de 2RO met QuickUp, met ook meer foto’s.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
MelkenVakbeurs
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief