Fokkerij

Bonte geit: fijnbesneden kop met brede bek

Een gezellige en leerzame dag. Zo beleefden fokkers en belangstellenden de fokkersdag van de fokcommissie Bonte geiten, die gehouden werd bij fokker Gerard Koekkoek. Het ging 17 september met name over de hals, kop en aansluiting op de romp.

Spreker Henk Bierhof legde uit dat de Bonte geit een fijnbesneden kop moet hebben, maar wel met een voldoende brede bek. De geit moet lange staande oren, een recht neusbeen en een lange snijdige maar wel bespierde hals hebben met een vaste aansluiting op de romp. Met behulp van een paar geiten maakte Bierhof vervolgens deze woorden goed duidelijk. Bij de eerste dieren die hij liet zien klopte de omschrijving, zodat de aanwezigen een goed beeld kregen hoe de hals en kop van de Bonte geit er idealiter uitziet. De volgende groep dieren hadden hier en daar wat bemerkingen op bovenstaande raskenmerken, zodat Bierhof ook uit kon leggen waar de verbeterpunten zaten.
Bij een groep lammeren wees Bierhof aan waar je bij jonge dieren al vroeg de correcte dieren of de verbeterpunten kunt aanwijzen. De aanwezigen bekeken ook een jonge bok en die kon tijdens de beoordeling  gelijk opgenomen worden in het stamboek van de NOG.

Verder werd tijdens de fokkersdag de geit Noortje 7 van Gerard Koekkoek geëerd omdat zij 10.000 kg melk geproduceerd heeft.

 

Foto: Henk Dominé

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief