Fokkerij

Nieuw Europees referentiecentrum voor bedreigde landbouwhuisdierrassen

Deskundigen uit Nederland, Frankrijk en Duitsland gaan vanaf 1 januari samenwerken voor advisering over duurzame fokprogramma’s voor bedreigde rassen van landbouwhuisdieren in de Europese Unie. Dat meldt Wageningen University & Research dat de Nederlandse deskundigen hiervoor zal afvaardigen.

Voor de samenwerking wordt een zogenoemd referentiecentrum opgericht, het EU Reference Centre for Endangered Animal Breeds, afgekort EURC-EAB. Dat zal de Europese Commissie adviseren over methoden voor de instandhouding van bedreigde rassen en de instandhouding van de genetische diversiteit binnen deze rassen. Het gaat om runderen, varkens, schapen, geiten en paarden.

Overheden, fokkerijorganisaties en andere belanghebbenden kunnen bij het EURC-EAB terecht met vragen of knelpunten bij de uitvoering van de EU-fokkerijwet voor bedreigde rassen.

Behoud van variatie in Europa

Sipke-Joost Hiemstra (Wageningen Livestock Research/Centrum voor Genetische Bronnen) is benoemd tot directeur van het nieuwe referentiecentrum. “Effectieve fokprogramma’s zijn van groot belang voor het behoud van de variatie aan zeldzame landbouwhuisdierrassen in Europa. Zo houden we de genetische diversiteit binnen de rassen op peil en zorgen daarmee dat deze rassen in de toekomst inzetbaar blijven”, zegt Hiemstra.

Op de Nederlandse lijst met zeldzame landbouwhuisdierrassen staan onder andere de Nederlandse Witte geit, Toggenburger geit, Bonte geit en landgeit.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief