Algemeen | Wetgeving en regels

Wat te doen bij een controle

Vertel niet spontaan allerlei dingen en geef niet uit jezelf gegevens af tijdens een controle van bijvoorbeeld de NVWA. Zo luidt het belangrijkste advies dat advocaat Nico Bouwman uit Staphorst gaf aan geitenhouders tijdens een bijeenkomst van Studieclub Geitenhouderij Zuid-Nederland.

 

Bouwman heeft jarenlange ervaring in agrarisch recht en meermaals een door NVWA opgesteld rapport aangevochten. “Het is een open deur, maar als een controleur je erf op komt, blijf dan kalm, rustig en beleefd,” aldus Bouwman. “Als controleurs weerstand voelen, gaan ze vaak meer op hun strepen staan.” De advocaat tipt ook om de controleur te vragen zich voor te stellen en te legitimeren. Vraag ook wat het toezicht inhoudt. “Je zou dit allemaal op kunnen schrijven, dat is later misschien handig.”

“Maar het belangrijkste wat ik kan zeggen, is om niet uit jezelf van alles te vertellen. Alles wat je zegt of laat zien kan voor de controleur een aanleiding zijn om verder te kijken.” Bovendien, mocht het zover komen, dan zal een rechter een toezichthouder in beginsel geloven. “Een toezichthouder heeft een eed of belofte afgelegd en daardoor wordt alles wat in zijn rapport staat snel geloofd,” spreekt Bouwman uit ervaring.

Straf

Een inspecteur mag best veel. Zo mag hij elke plaats betreden die nodig is voor de uitvoering van zijn taak. Bouwman: “Zo staat het in de wet. Dus als zij vinden dat ze in de stal moeten kijken, mogen ze ongevraagd de stal binnen. Natuurlijk is het wel sjiek als ze dat eerst vragen, en vaak gebeurt dat ook wel. Maar er staat niet hard in de wet dat ze het verplicht zijn.”
Verder mogen toezichthouders inzage in zakelijke gegevens en documenten vorderen. “De gegevens die ze opvragen moeten een onderzoeksdoel hebben en mogen niet willekeurig zijn. Ze mogen er een kopie van vragen, of een foto maken. Maar documenten meenemen valt daar niet zomaar onder,” licht de advocaat toe.
Als je niet meewerkt aan een controle, ben je strafbaar. “Meewerken is dus belangrijk,” aldus Bouwman. “Natuurlijk mag je beleefd om uitstel vragen. Maar een controle compleet weigeren mag niet.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief