Blog | Magazine

Voer

Het is niet met opzet gebeurd, was meer een samenloop van omstandigheden, maar deze Geitenhouderij had wel het thema ‘voeren’ kunnen krijgen. Er staat een reportage in over een familie in Zuid-Holland die goed heeft nagedacht over de samenstelling van het rantsoen en ook heel goed weet wat hun geiten daarmee kunnen. In een ander artikel presenteert een geitenspecialist een manier om jaarlingen zo snel mogelijk veel melk te laten geven. Daarbij is de voerstrategie doorslaggevend.

 

Daarnaast zetten we ruwvoerrobots naast elkaar. De meeste robots – maar niet alle – zijn initieel voor koeien gemaakt, en bij enkele systemen merk je dat. Die zijn bijvoorbeeld ingericht op het aanmaken van grote hoeveelheden voer en beschikken over meer inhoud. Verder zien we verschillen in hoe de machines geladen worden en de manier waarop ze het rantsoen uiteindelijk verstrekken. Voor ervaringen met deze robots heb ik zes geitenhouders gebeld. Elk van hen kon me vol overgave vertellen over de keuze voor een specifiek systeem. De een gaat voor een eenvoudig systeem, de ander kiest vooral voor een goed mengresultaat, weer een ander wil zoveel mogelijk uit de machine halen en wil dat die zowel voert als instrooit. Je begrijpt: de verhalen lopen erg uiteen, en toch klinken ze allemaal logisch en goed doordacht.

Precies dat is voor mij voer om verder (mee) aan het werk te gaan.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Blog
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief