Algemeen

Onzekerheid voor geitenhouder in Rottum

Melkgeitenhouder Kannes B.V. stopt met zijn geitenhouderij in Rottum (Fr) als de Raad van State over een paar weken een uitspraak doet waar teveel mitsen en maren aan zitten. Dat meldt RTV Noord.

De 400 geiten kwamen op het bedrijf nadat de gemeente in juli 2019 de omgevingsvergunning met beperkte milieutoets verleende. Daarvoor stond er op het bedrijf rundvee. Kannes B.V. zit zonder vergunning sinds de rechtbank Noord-Nederland daar in april 2022 een streep door haalde.

Op twee punten afgeschoten

Dat gebeurde na bezwaren van een melkveehouder die naast de melkgeitenhouder zit en van omwonenden. Volgens de bestuursrechter in Groningen zeggen de tegenstanders terecht dat het geen grondgebonden bedrijf is. Dat de geiten veelal binnen staan zou in strijd zijn met het bestemmingsplan.
Kannes stelt dat dit typisch is voor geiten. Een geit is geen koe. “We produceren 500 balen gras per jaar. Dat is genoeg. Alleen krachtvoer moet worden aangevoerd”, zei de geitenhouder.
De rechtbank oordeelde ook dat de gemeente een milieueffectrapport had moeten vragen van Kannes.

Nader onderzoek nodig

Na de uitspraak van de rechtbank heeft de gemeente Het Hogeland de vergunning geweigerd. Het gemeentebestuur ziet nog wel een kans voor de geitenhouderij. Maar er is nader onderzoek nodig naar de effecten op het milieu en de gezondheid, zeggen woordvoerders.
Uitspraak van de Raad van State volgt.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief