Algemeen

Subsidie voor wolfwerende maatregelen in Berkelland

Geiten- en schapenhouders in gemeente Berkelland (Gld.) kunnen tot 15 maart 2023 subsidie bij de provincie Gelderland aanvragen om wolfwerende maatregelen te nemen. Dat meldt Bij12. Binnen 1 week waren er in twee aangrenzende gemeenten buiten het wolvengebied twee aanvallen door waarschijnlijk een wolf. Daarom gaat de calamiteitenregeling tijdelijk open.

Op 26 februari was er een aanval in Eibergen. Op 1 maart was er een tweede aanval op een schaap in Haaksbergen. Haaksbergen ligt in Overijssel en grenst in het zuidwesten aan de gemeente Berkelland in Gelderland. Gemeente Berkelland valt vooralsnog buiten het aangewezen wolvengebied. Dat betekent dat dierhouders hier geen gebruik kunnen maken van de reguliere subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen. Houders van schapen en geiten in de gemeente Berkelland kunnen nu wel in een korte periode subsidie aanvragen om vee te beschermen.

De calamiteitenregeling maakt een tijdelijke openstelling van de subsidie mogelijk, zodat schapen- en geitenhouders snel en blijvend maatregelen kunnen treffen zonder dat een aanwijzing als leefgebied aan de orde is. Schapen- en geitenhouders kunnen wolfwerende rasters nu direct plaatsen en de subsidieaanvraag daarna indienen. Beeldmateriaal dat het hek er staat, is voldoende. De subsidie is tijdelijk en moet uiterlijk 15 maart 2023 worden aangevraagd. Wanneer de wolf in de regio actief blijft, kunnen hier andere gemeenten bijkomen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief