Melken

Hans en Jantine van Giessen winnen Agroscoopbokaal Geiten

Geitenhouderij Van Giessen wint de Agroscoopbokaal Geiten 2023 omdat eigenaren Hans en Jantine van Giessen de beste starter zijn met een hoge gemiddelde melkproductie per geit die de afgelopen zes jaar op 1.486 kg melk lag.

Hans en Jantine van Giessen wonen met hun drie kinderen Ferdinand, Floor en Linda in Brakel (Brabant) waar Hans samen met twee medewerkers het bedrijf ‘Geitenhouderij van Giessen’ runt. In 2017 zijn ze gestart met 700 opfoklammeren, inmiddels zijn ze doorgegroeid naar 1.000 melkgeiten en 300 opfoklammeren. “Een goed begin, is het halve werk”, redeneert Hans. Vanaf de start streeft hij in zijn bedrijfsvoering op alle fronten naar een tien. Dat betekent dat hij nooit bezuinigt op de opfok, omdat in deze periode de basis voor de toekomstige melkgeit of dekbok wordt gelegd. Bij de opfok moet het dan ook perfect lopen op het bedrijf.
Een hoge productie is duidelijk ook een streven. Hans van Giessen: “We willen een duurzame en hoge (levens)productie met gezonde geiten. Daarnaast is dierenwelzijn heel belangrijk. Om deze goede resultaten te behouden, zorgen we elke dag voor ‘rust, reinheid en regelmaat’. Dat betekent vaste tijden voor het melken en voeren, waardoor we bewust rustmomenten in de stal creëren. Zo kunnen we goed zien en horen of de geiten tevreden zijn, want als de geiten gezond, tevreden en rustig zijn, presteren ze beter. En dit geeft ons als geitenhouder weer meer werkplezier.”

‘Wat vandaag goed is, kan morgen beter’

Geitenspecialist Jelle van de Mortel vertelt: “Hans en Jantine winnen de Agroscoopbokaal Geiten van ForFarmers omdat zij de beste starter zijn met een gemiddelde melkproductie in de eerste zes jaren van 1.486 kg melk per geit. Het rollend jaargemiddelde zit actueel zelfs nog steeds boven de 1500 kg. Wat deze ondernemers kenmerkt is hun streven naar ‘wat vandaag goed is, kan morgen beter’. En ze weten goed vooruit te plannen. Doordat de opfok perfect moet zijn en ze rust en regelmaat bij de melkgeiten toepassen, blijven de dieren gezond en laten ze een hoge melkproductie zien. Dat is de kracht van Van Giessen.”

Over Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2023 kent zeven winnaars in verschillende diercategorieën. Op 11 mei a.s. vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.

 

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief