Management | Melken

Tool voor duurmelken in de maak

Een duurmelk-tool, die aangeeft voor welke geiten het perspectiefvol is om op dit ogenblik aan te dekken, wordt ontwikkeld en nu getest op een handvol geitenbedrijven. In het najaar hoopt onderzoeker Johan van Riel van Wageningen Livestock Research de tool op meer bedrijven te mogen testen.

Dat zei hij tijdens een webinar van het Platform Melkgeitenhouderij. Van Riel concludeerde na gesprekken met verschillende geitenhouders dat de kennisbehoefte rondom duurmelken vooral op het economisch vlak ligt. “Geitenhouders willen weten welke geiten ze uit economisch oogpunt het best kunnen duurmelken en welke ze nu het best kunnen dekken. Kun je voorspellen welke geit persistent is en een goede duurmelkgeit?” Met behulp van allerlei data van vier geitenbedrijven ontwikkelt de onderzoeker een tool.

Economische gevolgen

De tool rekent voor een individuele geit uit wat er gebeurt met de kosten en opbrengsten als je haar op dat ogenblik aandekt en wat de economische gevolgen zijn als je daarmee wacht. De opbrengsten zitten vooral in de hoeveelheid melk en de gehaltes in de melk en de kosten bestaan met name uit het voerverbruik, de gezondheidskosten en de kosten van reproductie.

Deelnemers gezocht

In het voorjaar van 2023 komt Van Riel met de resultaten van een eerste versie van de tool. In het najaar zou hij graag een proef draaien met de tool op meer geitenbedrijven.
Van Riel zoekt hiervoor nog deelnemers. Geitenhouders die mee willen werken aan het opzetten en verbeteren van de duurmelk-tool kunnen zich melden bij johan.vanriel@wur.nl

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
ManagementMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief