Kennispartnerbericht van Geiterij

Vierkante tepelvoeringen, het efficiëntst

Met een ronde speen lijkt melken met een ronde tepelvoering het meest logisch. Toch leert de praktijk inmiddels anders. Als het gaat om snelheid, speenconditie en efficiëntie van de melkmachine komt juist een vierkante tepelvoering heel goed uit de verf. Hoe dit komt? We leggen het uit.

De opening van de ProSquare vierkante tepelvoering is rond. Hierdoor sluit de speen goed aan bij de kop van de tepelvoering. De schacht is daarentegen vierkant. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, worden niet de zijwanden maar juist de hoeken van de schacht tegen de spenen gedrukt. Dit komt omdat twee van de vier hoeken sterker zijn, waardoor deze naar elkaar toe gaan als er vacuüm op de speen is. Hierdoor ontstaat een nieuw rondje dat tegen de speenhuid drukt.

Minder belastend voor de speen

Doordat de wanden van de vierkante tepelvoering de speen aan vier zijden masseren is de belasting van de speen kleiner dan bij een ronde tepelvoering, waar twee kanten van de speen gemasseerd worden. Door de inzet van vierkante tepelvoeringen verbetert de bloeddoorstroming van de speen en het slotgat. Uit grootschalig onderzoek bij koeien blijkt dat bij gebruik van ProSquare tepelvoeringen minder slotgatvereelting optreedt en de slotgaten minder ruw worden.

Gezondere slotgaten

Gezonde slotgaten zijn cruciaal voor het gezond houden van de uiers. Vereelte slotgaten zijn ideaal voor omgevingsbacteriën om zich in te nestelen. Daarnaast blijven slotgaten met een eeltring langer open staan waardoor bacteriën ook makkelijker binnen kunnen dringen. Uit zowel Amerikaanse als Nederlandse praktijkproeven bij koeien is na de inzet van ProSquare tepelvoeringen een duidelijke verbetering te zien bij alle kwartieren, zie tabel 1 voor de resultaten.

Afbeelding 1: Verdeling van de speenpuntscore

Afbeelding 1 toont de verdeling van de speenpuntscore bij ronde en vierkante tepelvoeringen. Hoe hoger de score, des te meer eelt op de speenpunten. Koeien die gemolken worden met ProSquare vierkante tepelvoeringen scoren beduidend beter op de speenconditie.

De rubberen ProSquare vierkante tepelvoeringen kan in combinatie met een bijpassende kunststof of RVS tepelbeker in elke melkmachine geplaatst worden.

Is de ProSquare tepelvoering iets voor u?

Heeft u het idee dat u meer uit uw melkmachine kan halen? Informeer dan eens bij uw geitenspecialist naar de mogelijkheden van de ProSquare tepelvoeringen. Nog geen klant bij ons, neem contact op met ons supportteam.

Geiterij
Over Geiterij
Geiterij is een jong dynamisch bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in de melkgeitenhouderij. Met onze concepten ‘Verzorging’, ‘Voeding’ en ‘Gewassen’ leveren we een bijdrage aan gezonde melkgeiten met een efficiënte productie.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief