Fokkerij

Studiedag: samen vooral veel Toggenburgers kijken

Informatief en gezellig, en gezamenlijk veel geiten bekijken. Dat omschrijft in het kort de studiedag die Fokgroep Toggenburger afgelopen zaterdag hield bij de familie Popken in het Drentse Zweeloo.

Totaal 31  Toggenburgerfokkers en –liefhebbers luisterden eerst naar de mededelingen vanuit het bestuur van de Fokgroep en hadden daarna alle aandacht voor Theo van der Meer. Hij liet zien hoe je in het stamboekprogramma ZooEasy met een fictieve paring het inteeltpercentage kunt berekenen. Het inteeltpercentage in de Toggenburgerfokkerij is iets wat liefst alle fokkers in de hand proberen te houden. Het Toggenburger ras behoort tot de Zeldzame Huisdierrassen. De heer Maurice Vaessen vertelde over de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en over de subsidie die houders van oorspronkelijke en zeldzame rundvee-, geiten- en schapenrassen kunnen aanvragen.

Met dieren

Toggenburgerfokkers de heren Schenkel, Slachter, Greeve en gebroeders Popken lieten foto’s van hun dieren zien en deelden hun kijk op de fokkerij met de aanwezigen. Nog meer dieren kwamen in beeld toen rasspecialist Doede de Jong de begrippen rasadel en beenwerk toelichtte. Vervolgens mochten ook de aanwezigen aan het werk. Gezamenlijk beoordeelden en plaatsten zij groepen lammeren, 1- en 2-jarige dieren en een oudere geit. Tot slot mochten de aanwezigen ook de bokken Sweelhoeve Riquelme en Tjedmar Sarinus plaatsen.

Foto: Corrie Hoorweg

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief