Algemeen

Positief

Het is alweer een paar weken geleden dat het kabinet is gevallen. De ministers hebben maanden gepraat over het asieldossier, en kwamen er niet uit. We konden lezen over ‘hoogoplopende discussies’, ‘harde opstellingen’ en ‘onheilspellend kijkende ministers’. Natuurlijk komen wij er nooit achter wat er precies gezegd is, laat staan gedacht, maar dat de sfeer negatief was staat buiten kijf.

Een heel andere stemming hangt er rondom het creëren van een dierwaardige veehouderij. De onderzoekers die de bestaande dierenwelzijnsmonitor in de Duurzame Geitenzuivel Keten (DGZK) doorontwikkelen, hanteren een positieve benadering. Dat schrijven zij in deze editie van Geitenhouderij. Om de monitor beter te maken, willen zij er meer graadmeters in verwerken die diergebonden zijn, dus die je echt afleest aan het dier zelf.Ik geloof dat geitenhouders heus wel kunnen zien of een geit zich happy voelt, goed in haar vel zit. Maar het onderzoek kijkt verder dan dat. Het gaat niet enkel om het gezond en vrij van leed houden van de dieren, of om ruimte voor natuurlijk gedrag. Het gaat ook om integriteit en de intrinsieke waarde van het dier. Weet u wat dat precies inhoudt? Een belangrijk doel is dat geiten ook bij veranderingen in hun leefomgeving of omstandigheden, een ‘positieve emotionele toestand kunnen bereiken’.
Hoe je dat het best aan je dier kunt aflezen en op een praktische manier, zijn de onderzoekers nu aan het testen. De gemoedstoestand van een onheilspellend kijkende minister kunnen we ons allemaal wel indenken. Zien we ook of onze geiten zich in een positieve of negatieve gemoedstoestand bevinden door ze in de ogen te kijken?

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief