Gezondheid

Geiten minder ziek van BTV-3, maar incidenteel ook sterfte

Ook op geitenbedrijven wordt ziekte en sterfte door BTV-3 (blauwtong serotype 3) gemeld, maar de mate waarin de ziekte bij geiten optreedt is milder in vergelijking met de waarnemingen op runder- en met name schapenbedrijven. Dat concludeert de Monitoring Diergezondheid Kleine Herkauwers na uitgebreid pathologisch onderzoek van tien geiten en na contact met dierenartsen en (melk)geitenhouders.

 

Op 7 november 2023 was op 47 (melk)geitenbedrijven een infectie met BTV-3 bevestigd door middel van PCR diagnostiek en werd de ziekte klinisch vermoed op 16 bedrijven. De klinische verschijnselen bij geiten lijken milder te zijn dan bij schapen en runderen. Waargenomen verschijnselen zijn koorts, oedeem van de lippen of in ergere mate van de kop, oog- en neusuitvloeiing, bloedingen op en roodheid van de uierhuid en kling, melkproductiedaling, stijf- en kreupelheid, neurologische verschijnselen en abortus.
Het aantal zieke dieren op BTV-3 geïnfecteerde bedrijven is in de regel beperkt. Er is desondanks ook incidentele sterfte van geiten door BTV-3 gemeld.

Pathologisch bekeken

De tien dieren die voor pathologisch onderzoek zijn ingestuurd, zijn door de Monitoring Diergezondheid zowel macroscopisch als microscopisch nader onderzocht. De waargenomen pathologische bevindingen bij geiten met een infectie met BTV-3 zijn mild subcutaan oedeem aan de kop en hals, soms geringe zweervorming (ulceratie) in de mondholte en op de penspijler, vaatwandontsteking (vasculitis) in de skeletspieren met acute skeletspierdegeneratie, en soms milde acute spierdegeneratie in de tong en slokdarm. Verder onderzoek naar eventuele klauwproblemen bij deze dieren volgt nog.

Foto: Royal GD. Geit met gezwollen lippen met enkele minimale erosies.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief