Voeren

Goede kwaliteit kuil, maar wisselende productie

De graskuilen van 2023 zijn van goede kwaliteit, maar de melkproductie van de geiten valt in het algemeen niet mee. Dat constateren de geitenspecialisten van Gebrs. Fuite.

 

De specialisten zien in de praktijk over het algemeen goed verteerbare, natte kuilen met een lage pH. Door die hoge verteerbaarheid bestaat het risico dat de kuil de pens passeert zonder dat de geit deze goed kan benutten. Dit kan leiden tot dunne mest. In hun nieuwsbrief adviseert Fuite om structuurrijke zomerkuil aan het rantsoen toe te voegen, of gehamerd stro, luzerne of koolzaadstro bij te voeren.

Voldoende herkauwen

Het gras is veelal nat in de kuil gekomen. Dat resulteert in een lage pH en veel melkzuur. De specialisten zeggen dat de geit dit moet verwerken door voldoende te herkauwen, en dat het toevoegen van buffers in het rantsoen hierbij helpt. Ook het toevoegen van gerstvlokken, maïsvlokken of bietenpulp kan ondersteunend zijn bij een dergelijke kuil. Die producten zorgen voor voldoende rustige pensenergie en -eiwit, wat de penswerking ten goede komt.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief