Achtergrond | Management

Relatief veel geitenbedrijven hebben opvolger

Voor meer dan de helft van de geitenbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder is er een bedrijfsopvolger beschikbaar. Dat is een van de dingen die staat beschreven in het rapport Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel: editie 2023.

 

In dat rapport beantwoorden Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de vraag: Hoe staat de groene sector ervoor in 2023? Daaruit blijkt dat de toegevoegde waarde van het totale Nederlandse agrocomplex in 2021 circa 57 miljard euro bedraagt. Over geitenbedrijven staat er het volgende in:

– Geitenbedrijven hebben relatief vaak een opvolger. Voor meer dan de helft van de geitenbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder is er een bedrijfsopvolger beschikbaar. Dat is hoger dan het gemiddelde van alle landbouwbedrijven; in 2023 is op 43 procent van de 27.970 bedrijven met een bedrijfshoofd ouder dan 55 jaar een opvolger aanwezig.

– Het continuïteitspercentage – de bedrijven die een grotere kans hebben om op (middel)lange termijn te worden voortgezet – ligt in de land- en tuinbouw op 68 procent. Voor geitenbedrijven ligt dit op 82 procent (evenals voor melkvee- en glasgroentebedrijven).

– In 2022 produceerden de biologische geitenbedrijven 37.000 ton geitenmelk. Het aantal biologische geiten daalde met 9 procent tot een totaal van 50.000.

– Op basis van het klimaatbeleid moet de landbouw in de komende 7 jaar nog 8,7 Mton CO2-equivalenten reduceren. Het rapport Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel schrijft: ‘Pakketten en maatregelen om dit doel te bereiken zijn onder andere uitgewerkt in het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Klimaat (Rijksoverheid, 2023a). Hierin is beraamd dat met maatregelen als verlaging van de veebezetting in de melkveehouderij, het uitbreiden van productie- en fosfaatrechten naar onder andere geiten en schapen en de introductie van fiscale heffingen op emissies de reductiedoelstellingen in de verschillende sectoren kunnen worden bereikt.’

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief