Management

Alfa Accountants: tips voor fiscaal voordeel

Om in 2023 nog fiscaal voordeel te halen, zou je gebruik kunnen maken van de regeling die willekeurig afschrijven mogelijk maakt, of de energie-investeringsaftrek kunnen toepassen. Dat zijn tips die Henk Overbeek, geitenspecialist bij Alfa Accountants geeft.

 

Alfa Accountants heeft 10 eindejaarstips opgeschreven en Overbeek tipt er in een videobericht 2 specifiek aan voor geitenhouders. Willekeurig afschrijven is een regeling die in 2023 geldt (en vervalt in 2024) voor veel nieuwe investeringen die je in 2023 doet en in gebruik neemt. Het houdt in dat je eenmalig in 2023 je winst mag verminderen met maximaal 50 procent van het investeringsbedrag (minus de restwaarde). Door gebruik te maken van deze regeling kun je de winst in 2023 verlagen, wat een directe belastingbesparing oplevert, aldus de accountant. Niet in alle gevallen is willekeurig afschrijven voordelig, en er zijn ook uitzonderingen; het mag bijvoorbeeld niet voor investeringen in een gebouw. Als je de investering nog niet in 2023 in gebruik neemt, kun je overwegen om het bedrag van de willekeurige afschrijving op de investering aan te betalen, zodat je toch de willekeurige afschrijving kan toepassen.

Energie

Ben je van plan om binnenkort te investeren in een bedrijfsmiddel dat staat op de energielijst, dan is het volgens Alfa Accountants fiscaal voordelig om nog in 2023 te investeren. De energie-investeringsaftrek (EIA) gaat in 2024 omlaag van 45,5 procent naar 40 procent. De accountant adviseert wel om, voordat je investeert, te laten kijken naar de bijkomende effecten, zoals de invloed op de hoogte van de winst over 2023 en de gevolgen van de EIA in 2023 voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Je kunt van genoemde regelingen profiteren als je dit jaar een opdrachtbevestiging of order ondertekent.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief