Kennispartnerbericht van Agrifirm

Je dragende geiten nóg beter voorbereiden op de transitieperiode

De dagen worden korter en de kortste dag van het jaar komt er ook alweer bijna aan. Dat betekent dat de eerste geiten richting de belangrijkste periode van de dracht te gaan.

Op veel bedrijven besteedt men vooral de laatste 3 weken voor het aflammeren veel aandacht aan de dragende geiten door het voeren van speciale krachtvoeders. Dit zorgt voor wat extra energie, waardoor de geiten beter kunnen aflammeren. Onze ervaring is echter, dat de geit nóg beter voorbereid kan worden op de transitieperiode.

Bij de hoofdfoto: Opfokspecialisten Jolanda Samplonius, Tessa Pieffers en Elske Coppens

Eerder bijsturen

Op basis van eerder opgedane ervaring zijn wij van mening dat het bijsturen van dragende geiten eerder nodig is. Het succes bij het aflammeren wordt al in een veel eerder stadium bepaald. Namelijk al bij 2 maanden dracht. De geiten ervaren dan nog weinig ongemakken van het dragen van de ongeboren lammeren en kunnen dan optimaal voorbereid worden op de transitie.

Onder het mom: “Voer een dragende geit als een dragende geit en niet als een melkgevende geit”, adviseren onze specialisten jou graag over de beste aanpak voor jouw dragende dieren.

Een paar speerpunten:

  • Maak tijdig een planning voor het rantsoen. Dit kan zijn droogstandsbalen of een dragende geitenrantsoen. Al een aantal jaar laten wij zien dat deze aanpak zorgt voor een betere transitie. Meer melk in de opstart en minder uitval!
  • Begin op tijd met het voeren van drachtmineralen. De juiste mineralen en hoeveelheid voeren wordt vaak te laat of niet gedaan. Daarnaast wordt het effect ervan onderschat. Met het tijdig beginnen voeren van drachtmineralen zorg je ervoor dat de geit vitaler blijft en zeker in de laatste weken van de dracht, ook daadwerkelijk de extra aangeboden energie kan gebruiken! Wij hebben daarom de mineralensamenstelling Geit Fit Dracht ontwikkeld, waarbij specifiek rekening gehouden wordt met de behoefte van dragende melkgeiten. Met een gift van 20 tot 40 gram per dag wordt de geit optimaal voorbereid.
  • Begin op tijd met het voeren van Topstart aan de geiten. Deze brok is ontwikkeld om de geiten nog een extra boost te geven in de laatste 3 á 4 weken van de dracht en de eerste 30 dagen in de lactatie.

Met ons advies, waarin we deze 3 speerpunten op jouw bedrijf op maat toepassen, kun je ervan uitgaan dat je de beste resultaten en opstart van de geiten hebt. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze specialisten op telefoonnummer: 088 488 29 70 (regio Noord) of 088 488 29 72 (regio Zuid)

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief