Achtergrond | Magazine | Premium

Bokken van Janneke’s Hoeve veranderden geitenpopulatie

Op 24 augustus overleed Rinie Raijmakers. Hij was bij zowel beroepsmatige geitenhouders als hobbyfokkers in binnen- en buitenland bekend. Zijn Janneke’s Hoeve (JH) fokmateriaal zorgde bij velen voor vooruitgang in de duurzaamheid en productie van de geiten, en zal dat ook de komende jaren nog doen.

Rinie Raijmakers had als doel om op een gezonde manier 120 kg vet en eiwit per geit per jaar te produceren. “Hij was dichtbij dat doel, maar realiseerde het net niet”, weet Bob Kerckhoffs, vriend van de familie en sinds enkele jaren mengvoerleverancier van Raijmakers via Geurts mengvoeders. “De teller bleef steken op gemiddeld 118 kg per geit, bij een gemiddeld krachtvoerverbruik van 55 kg per 100 kg melk.”

De fokkerij van Raijmakers kenmerkt zich door duurzame, hoogproductieve melkgeiten met daarin ook invloeden vanuit de Franse Alpine- en de Saanenfokkerij. De resultaten liegen er niet om: 201 melkgeiten van Janneke’s Hoeve bereikten een levensproductie van meer dan 10.000 kg melk, 34 van deze dieren passeerden ook de grens van 1.000 kg vet en eiwit.

Twee geiten staken met kop en schouders boven de rest uit: JH Mina (V. Merilla Noabram), die in haar leven 18.538 kg melk met 1.386 kg vet en eiwit produceerde, en JH Kasia (V. Bibro Kas), die goed was voor 17.153 kg melk met 1.407 kg vet en eiwit. Beide geiten waren van moederskant een kleindochter van JH Jumper, een door Raijmakers gefokte zoon van de Franse Saanenbok Jump.

Hoge productie

“Geitenhouders in binnen- en buitenland profiteren mee van de JH fokkerij”, aldus Kerckhoffs. Raijmakers verkocht fokmateriaal aan geitenhouders en jaarlijks leverde hij enkele bokjes aan de Geiten KI Nederland (GKN). Peter Vermeer uit Haaren (NB) heeft verschillende goede dochters van JH-bokken aan de melk, zoals een dochter van JH Navas die waarschijnlijk bokmoeder voor GKN gaat worden. Haar productie zit op 4,8 kg met 4,22 procent vet en 3,63 procent eiwit. Ook een dochter van JH Goliath wordt bokmoeder voor GKN – haar productie zit op 4,3 kg met 4,09 procent vet en maar liefst 3,70 procent eiwit. Ook heeft Vermeer een dochter van JH Niels die 3,7 kg melk geeft, met 4,12 procent vet en ook veel eiwit: 3,70 procent. Bij Anco Bouma zijn de bokken JH David en JH Figo (beide top 100 bokken) erg succesvol. Hun dochters geven gemiddeld meer dan 1.600 kg melk met 3,75 procent eiwit. “In het verleden is JH Bas hier ook veel ingezet. Veel geiten die nu nog in de stal lopen, hebben JH Bas in de afstamming”, zegt Bouma. Ruwweg 35 tot 40 procent van de dieren in Nijega heeft wel bloed van dieren die afkomstig zijn van Raijmakers. “10 procent van de melkgeiten op dit moment is direct dochter van een JH bok.”

JH Bas heeft ook bij Klaas Sjoerd en Jannie Meekma voor beste nakomelingen gezorgd. “Bas-dochter Merilla Fenna 96135 heeft op dit moment een levensproductie van 12.300 kg melk en 940 kg vet en eiwit. Een andere dochter van JH Bas is Merilla Anja 92908, zij zit inmiddels op 10.600 kg melk met 5,12 procent vet en 4,00 procent eiwit goed voor 970 kg vet en eiwit”, laat Meekma weten. Ook JH Mervin heeft in Deinum veel goede dochters gebracht. “Onze beste en invloedrijkste dochter van Mervin is Merilla Marije 82090, onder meer de moeder van Merilla Blitz (vader van onder meer de nummer één geit van Nederland het afgelopen halfjaar). Marije behaalde een 1A-prijs op de nationale keuring in 2016 en is nog steeds op het bedrijf met nu een levensproductie van 13.855 kg melk met 4,91 procent vet en 3,84 procent eiwit, wat 1.212 kg vet en eiwit betekent.”Meekma heeft nog meer indrukwekkende nakomelingen van JH Bas en JH Mervin. “Deze bokken vallen op doordat hun dochters doorzetters zijn die op oudere leeftijd beter worden en blijven produceren. Ik denk dan ook dat ze de komende tijd nog meer invloed krijgen.”

Enorme invloed

Raijmakers leverde afgelopen jaren 31 bokken aan GKN die zijn ingezet als ki-bok. “De eerste bok was JH Deco in 2006”, blikt Dirk Keijzers van GKN terug. “Die is veel ingezet en kenmerkend vanwege zijn vererving in kg melk.”Diversiteit was de kracht van de fokkerij van Raijmakers, vindt Keijzers. “Dit betekent ook dat zijn veestapel diverser is, wat zich uit in geiten die volledig of bijna volledig Alpine zijn, die klein en fijner zijn, maar ook veel grote krachtige geiten met power.”

JH Lion is momenteel de hoogste indexbok van Raijmakers en staat op plaats 16 in de top 100 bokken. Zijn vader, JH Domin, staat ook in de top 100 en zijn zoon, JH Leon, staat bij GKN.

Via GKN is de JH genetica in heel Europa en ook in Canada en de VS terechtgekomen. Ook verkocht Raijmakers regelmatig zelf bokken en geiten naar het buitenland. Keijzers: “En bij bijna alle bokmoederleveranciers van GKN komt de fokkerij van Raijmakers terug. Voorbeelden zijn JH Bas en JH Mervin, beide zonen van JH Mervil 7380. Deze bokken vind je terug in bepaalde lijnen van Merilla, de Geitenbreche en Miniko.”

JH Niels is zelfs drie jaar op rij de meest verkochte bok geweest van GKN en op één bok na de meest verkochte bok ooit voor GKN. “JH Niels heeft al meer dan 1.000 dochters in productie en daar komen er de komende jaren nog meer bij. Er zijn maar weinig bokken die dat evenaren”, weet Keijzers. “En zo zijn er meer bokken die zijn invloed hebben, of gaan hebben in de geitenpopulatie in Nederland en daarbuiten.”

Merilla Fenna 96135 (V. JH Bas) produceerde al 12.300 kg melk en 940 kg vet en eiwit.
Deze dochter van JH Goliath wordt dit jaar bokmoeder voor GKN.
JH David staat in de top 100 bokken.

De bok JH Bas komt terug in veel lijnen van bekende fokkers.

 

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief