Achtergrond | Wetgeving en regels

Doetie Trinks mag slechts 15 geiten houden

Vanwege stikstofregels – provincies mogen geen akkoord geven op vergunningen waar stikstof in zit – krijgt geitenhouder Doetie Trinks geen definitieve vergunning voor haar bedrijf in het Friese Aldwâld.

 

Meerdere media (omrop Fryslân, Leeuwarder Courant) en ook Trinks zelf op haar facebook-pagina, schrijven erover. Omdat er geen definitieve vergunning afgegeven wordt, boert ze eigenlijk illegaal en moet ze het totaal aantal geiten terugbrengen naar 15.

Naar de slacht

Op dit moment heeft ze er 75, ze heeft er in de afgelopen week al 10 naar de slacht gedaan. Op facebook schrijft ze over haar verdriet daarover: “Normaal gaat een geit niet zomaar naar de slager, dat is bij mij een proces wat wel zo’n 1,5 jaar kan duren voor ik de beslissing neem. Nu heb ik soort van gedwongen de beslissing genomen, op hun toptijd in het seizoen.”

Stikstofruimte gekocht

Twee jaar geleden verhuisde Trinks van Jubbega naar Aldwâld en kocht toen voor 25.000 euro stikstofruimte van een boer in de buurt. Dat geeft haar echter geen zekerheid omdat alle vergunningaanvragen met stikstof op dit moment bevroren zijn.

Niet of nauwelijks uitstoot

Op facebook schrijft Trinks: “We willen in Nederland naar een andere vorm van landbouw, maar het lijkt helemaal niet te kunnen. Ik ben nu zo’n 12 jaar boer en loop constant tegen de onmogelijkheden aan in de landbouw.” Ze werkt op kleine schaal, ambachtelijk en ze vermoedt dat het kruidenrijke grasland de stikstof die ze uitstoot, allemaal opneemt. Daarom zou ze graag zien dat de stikstofuitstoot op haar bedrijf gemeten wordt.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief