Achtergrond

‘Plafond voor Vlaamse geitensector lijkt bereikt’

Het plafond voor de geitenhouderij in Vlaanderen lijkt bereikt. Dat schrijft Vilt, het Vlaams infocentrum voor land- en tuinbouw. De reden voor het bereikte plafond zou de dalende Chinese vraag naar melkpoeder zijn.

Volgens Vilt bedraagt de geitenmelkproductie in de Benelux naar schatting ongeveer 420 miljoen liter. De Vlaamse productie bedroeg ongeveer 63,74 miljoen kg in 2023 en groeide ten opzichte van 2022 met ruim 6 procent. Nederland telt ongeveer 365 melkgeitenbedrijven met een jaarlijkse productie van zo’n 220 miljoen kg.

Door de dalende vraag vanuit China komt de geitenmelkprijs onder druk te staan. Dat constateert Guy Hex, directeur van de Belgische geitenmelkverwerker Capra. Hex verwacht bovendien dat de exportproblemen met China van langere duur zijn. Hij voorziet voorlopig een structureel overschot van geitenmelk in de Benelux. Diverse Nederlandse verwerkers van geitenmelk hebben de afgelopen maanden de melkprijs al verlaagd, in sommige gevallen met meer dan 10 procent. Ook Capra verlaagde de betaling aan toeleveranciers en de prijs zal de komende maanden verder afnemen. Om de continuïteit van de sector te waarborgen, is het volgens Hex misschien te overwegen om te denken aan een krimp van de productie zodat het aanbod meer in balans is met de vraag. (Vilt)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Achtergrond
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief