Achtergrond | Magazine | Management | Premium

Leeftijd veestapel in beeld brengen – Leeftijdsopbouw hoofdzaak

Een goede leeftijdsopbouw van de veestapel draagt bij aan een goed resultaat. Het is topsport om zo’n gewenste opbouw te halen, zegt geitenspecialist René van de Gevel van ForFarmers.

Levensproductie bij afvoer blijft voor Van de Gevel het belangrijkste kengetal om te bepalen of een geitenhouder het goed doet. “Alles zit in dat kengetal, fokkerij, duurmelken, voeren, gezondheid.” Hoe hoger de levensproductie van een geit, hoe beter de geit (en de geitenhouder) het heeft gedaan, en hoe lager de afschrijving per kg melk. Daarnaast is een goede leeftijdsopbouw van de veestapel noodzakelijk voor een goed resultaat. Niet iedere geit gaat immers tien jaar mee. Van de Gevel komt meermaals op bedrijven waar de leeftijdsopbouw niet stabiel is, en ziet dat het voor problemen zorgt. “De melkproductie komt onder druk te staan als de gemiddelde leeftijd van de veestapel ouder wordt dan vier jaar. Een veestapel heeft de gewenste opbouw als het aantal dieren van oud naar jong, met elk levensjaar groter wordt.”ForFarmers heeft afgelopen jaar op twintig geitenbedrijven de opbouw van de leeftijd van de veestapel in kaart gebracht. “Het blijkt dat de goed draaiende bedrijven een gewenste leeftijdsopbouw hebben”, zegt Van de Gevel. Dat was het geval bij ongeveer 60 procent van de bekeken bedrijven. “Het is topsport om een goede opbouw te realiseren. Er mag namelijk niets mis gaan. Heb je in een jaargang slechte dracht, coccidiose, longontsteking, blauw uier, baarmoederontsteking of gewoon te weinig dieren bij de bok gedaan, dan loopt de opbouw scheef.”

Het tij keren

Als de leeftijdsopbouw niet klopt is het van groot belang voor je bedrijf dat je dit weet en ernaar handelt, vindt Van de Gevel. Immers, een scheve opbouw heeft negatieve gevolgen voor de melkproductie. “Als je het maar weet, dan kun je het keren. Dan probeer je meer dieren op te fokken.”“Bedrijfseconomisch gezien is het het meest optimaal om altijd voldoende dieren op te fokken en de laagst productieve melkgeiten niet naar de slacht te doen maar als melkgeit te verkopen. Zo heb je immers de laagste afschrijving per geit en een jonge veestapel”, concludeert Van de Gevel. De vraag naar laag productieve geiten is klein, waardoor dit niet veel gebeurt. “De berekeningen laten echter zien dat de stal niet vol hebben en te laag productieve dieren aanhouden meer geld kost dan voldoende dieren opfokken.”

Van de Gevel probeerde de kosten in beeld te brengen van een scheve leeftijdsopbouw. De mogelijkheid bestaat dat je de stal niet vol hebt en voerwinst mist, of je hebt teveel oude duurmelkers die de gemiddelde productie laten zakken. Voor een bedrijf met 1.000 melkgeiten maakte de geitenspecialist de rekensommen hiernaast. Goed om ook te berekenen: 80 extra lammeren opfokken (350 euro opfokkosten) kost 28.000 euro.
Tekst: René van de Gevel, Wilma Wolters
Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief