Algemeen

Opluchting bij geitenhouder uit Dorkwerd: Wethouder wil in gesprek

De natuurinclusieve geitenhouderij van Egbert ter Veen in Dorkwerd (Gr.) loopt gevaar omdat hij de noodzakelijke vergunningen niet heeft en de gemeente een nieuw bestemmingsplan wil invoeren. Wethouder van Dieren Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) liet weten met hem in gesprek te willen. Een opluchting voor Ter Veen.

Egbert ter Veen heeft op woensdag 24 januari de gemeenteraad toegesproken en hij is blij met het resultaat. De wethouder liet direct weten met de geitenhouder in gesprek te willen gaan. Er wordt ook overwogen door de fracties van het CDA en D66 om het nieuwe bestemmingsplan van de agenda te halen. De geitenhouder heeft niet de juiste vergunning omdat hij dacht dat er een agrarische bestemming op het pand zat, maar die bleek er in 2012 vanaf te zijn gehaald. “In het administratieve ben ik niet zo goed, ik ben vooral een doener, ik ben van het praktische,” zegt Ter Veen.

Geitenmoratorium

Dat dit nu een probleem voor hem wordt, komt doordat de gemeente een nieuw bestemmingsplan wil invoeren, een zogenaamd geitenmoratorium. Bestaande geitenhouderijen mogen niet uitbreiden en er mogen geen nieuwe bedrijven bijkomen. Met het nieuwe bestemmingsplan en zonder de vergunningen, zou Ter Veen onder de grens van een volwaardig bedrijf moeten dalen. In de gemeente Groningen ligt deze grens bij twintig geiten. De geitenhouder zou dus afscheid moeten nemen van veertig van zijn zestig geiten.

Raadslid Andrea Poelstra geeft aan dat het in principe de bedoeling is om woensdag 31 januari een beslissing te nemen over het bestemmingsplan. “Wij overwegen om het van de agenda te halen. Enerzijds willen we daarmee zekerheid bieden voor meneer Ter Veen. Dat je straks niet een situatie krijgt dat we het plan aannemen, en dat zijn geitenhouderij dan ineens toch moet verdwijnen.”

Bron: Oogtv

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief