Algemeen

Opwarming van aarde stelt berggeiten bloot aan meer roofdieren

De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat berggeiten een meer nachtelijke levensstijl gaan leiden, waardoor ze aan meer roofdieren kunnen worden blootgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Sassari op Sardinië.

Een team onderzoekers gebruikte halsbanden met gps en bewegingssensoren om de activiteit van de Alpensteenbok, een berggeitsoort berggeit, te volgen tussen de maanden mei en oktober van 2006 tot 2019. Ze ontdekten dat op warmere dagen de normaal gesproken overdag levende soort ’s nachts actief was.

Uit het onderzoek, waarin de nachtelijke activiteit van de steenbok in twee Europese nationale parken werd vergeleken, bleek dat de nachtelijke activiteit hoger was in gebieden met meer nachtelijke roofdieren, wat suggereert dat de behoefte van de soort om aan overtollige hitte te ontsnappen zwaarder weegt dan hun drang om roofdieren te vermijden.

Bron: The Guardian

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief