Fokkerij | Magazine | Premium

Met andere dimensie keuren

Op 30 september werd in Manege Heeten (Ov.) het keuringsseizoen van 2023 afgesloten met een mooie afstammelingenkeuring. Op een dergelijke keuring worden minstens drie nakomelingen van dezelfde bok als groep gepresenteerd. Vaak staan daardoor dieren van verschillende eigenaren in één afstammelingengroep. Dat geeft een andere dimensie aan de keuring.

Op een afstammelingenkeuring beoordelen de keurmeesters het gemiddelde van de sterke eigenschappen bij nakomelingen van één en dezelfde bok, en ook de mindere onderdelen. Het was, na een eerdere editie in 2018, de tweede keer dat de fokcommissie Nederlandse Boergeit het initiatief nam voor een dergelijke keuring. Vroeger, toen we het fenomeen ‘verenigingsbok’ nog kenden, werd een afstammelingenkeuring vaker georganiseerd.

Het bestuur van de organiserende fokcommissie Nederlandse Boergeit bood alle NOG-fokcommissies de gelegenheid om met groepen afstammelingen mee te liften met deze keuring. De fokkers van de Nederlandse Nubische geit grepen dit aan met de presentatie van drie afstammelingengroepen:

  • een groep lammeren van Jilles van Klein Neerheide (Fokker: Geerten en Marleen Wassink uit Doetinchem)
  • een groep met overlopers van Rambo van de Clabanus (Fokker: Jan Hagen uit Klarenbeek)
  • een groep geiten van QG Arrezzo (Fokker: Eli Vermeer uit Een).

De fokcommissie Nederlandse Boergeit presenteerde twee lammerengroepen: van Red Olli (Fokker: Tommie Bauβ uit Rhönblick (D)) en van Krupers Apie M21 (Fokker: Theo van der Meer uit Haarle). Daarnaast gaven vijf groepen met volwassen dieren acte de présence, namelijk een groep van:

  • Knoalster KZ Heinrich (Fokker: Engel Kupers uit Nieuwe Pekela)
  • Dalbury Edra (ET) (Fokker: Ian Johnson uit Dalbury Lees (Eng))
  • Topknot Quantum (Fokker: Nicola Knott uit Rattlesden (Eng))
  • Krupers Harry (Fokker: Theo van der Meer uit Haarle)
  • Knoalster Nelson (Fokker: Engel Kupers uit Nieuwe Pekela).

Andere competitie

Vanwege de opzet van de keuring moeten eigenaren veelal met meerdere dieren tegelijk in de ring verschijnen, terwijl andere fokkers dan geen dieren presenteren. Door de hulp die eigenaren elkaar gaven en de andere dimensie van het competitie-element, ontstond een sfeer van onderlinge verbondenheid. Ringmeester Gerard Koekkoek zorgde ervoor dat keurmeesters Henk Bierhof en Herman Hoekstra de dieren als groep tijdig konden beoordelen.

Aan het eind van de dag hield de jury voor de Boergeiten-groepen de volgende volgorde in kwaliteit aan:

Boergeiten volwassen

  • Dalbury Edra
  • Topknot Quantum
  • Krupers Harry
  • Knoalster KZ Heinrich
  • Knoalster Nelson
  • Boergeit lammergroepen
  • Krupers Apie
  • Red Olli

Bij de Nubische dieren was de jury zeer enthousiast over de afstammelingen van QG Arezzo. Helaas waren er geen melkgevende dieren bij, zodat de uiers niet beoordeeld konden worden. De volgorde in kwaliteit:Nubisch volwassen

  • QG Arezzo
  • Nubisch jong/lammeren
  • Rambo van de Clabanus
  • Jilles van Klein Neerheide

Dalbury Edra (ET) (geb. 01-02-2018)

Als eerste werd de groep van Dalbury Edra (ET) gepresenteerd. De bok zelf, die via embryotransplantatie volledig afstamde van de Australische Micathel-fokkerij van Marie Barnes, is inmiddels overleden. Door onvoorziene omstandigheden konden zeven van de opgegeven nakomelingen van Edra niet aanwezig zijn. Desondanks verschenen er nog zes in de ring.Jury: Best ontwikkelde dieren die beschikken over zeer veel breedte, ronding, kracht en bespiering. Opvallend zijn ook de fraaie, rastypische koppen en het harde beenwerk.

Knoalster KZ Heinrich (geb. 02-01-2011)

In de tweede groep werden nakomelingen van Knoalster KZ Heinrich gepresenteerd. De bok zelf is jaren geleden overleden maar middels KI zijn er jonge nakomelingen van hem. Deze bok gaat via de vaderlijn terug naar de naar Zwitserland gehaalde Zuid-Afrikaanse fokkerij van Lucas Burger. Van Heinrich werden ook op de eerste afstammelingenkeuring in 2018 al volwassen nakomelingen gepresenteerd. De groep van twee bokken en twee geiten op de huidige keuring liet gemiddeld meer kwaliteit zien dan die van 2018. Engel Kupers, de eigenaar van de dieren, lichtte toe dat de bok nu betere moeders bevrucht heeft dan eerder.Jury: Drie dieren waren goed ontwikkeld. De bespiering is ruim voldoende en de dieren beschikken over iets fijn maar hard beenwerk. De beide bokken beschikken over zeer fraaie, rastypische koppen.

Red Olli (geb. 13-12-2021)

De derde groep toonde, naast de bok zelf, de afstammelingen van de (Kalahari Red) bok Red Olli. Het ging om drie lammeren die allemaal de (nagenoeg) traditionele aftekening lieten zien. De moeders waren dan ook traditioneel gekleurde Boergeiten. De bok is gefokt door een van de grotere Kalahari Red-fokkers uit Duitsland, Tommy Bauβ uit Rhönblick (D). Jury: De bok zelf is iets laaggesteld en mocht best wat meer lengte vertonen. De dochters zijn wat wisselend maar gemiddeld goed ontwikkelde lammeren van goed type en ze beschikken over voldoende kracht.

Topknot Quantum (geb. 02-01-2018)

De vierde Boergeitgroep stamde af van Topknot Quantum, een bok die in 2018 gefokt werd uit voornamelijk Australische voorouders door Nicola Knott uit Rattlesden (Eng). Er werden zes volwassen nakomelingen getoond. Jury: Zes best ontwikkelde dieren van goed type die ook beschikken over een goede bespiering. Mooie koppen, bij enkele dieren mocht de hals iets langer. Bemerking op de koten, vooral in stap.

Krupers Apie M21 (geb. 22-01-2021)

Als afstammeling van de genoemde Dalbury Edra (ET) en Dalbury Elle (ET) is deze vijfde vader ook een 100 procent Australische Micathel-bok. Door omstandigheden kon de bok niet aanwezig zijn, maar wel stonden er drie geitlammeren van hem. Jury: Een kwalitatief goed en uniform groepje lammeren van goede ontwikkeling, die al een mooie bespiering laten zien. De vrouwelijke koppen spreken aan.

Krupers Harry (geb. 04-02-2018)

Als zesde groep kwamen vier dochters van de inmiddels overleden Krupers Harry in de ring. Harry combineerde als Knoalster Max-zoon Australische genen met Nederlands-Duitse genen uit de moederlijn. Jury: Best ontwikkelde dieren met veel ontwikkeling en breedte, veel bespiering. Een bemerking op het neusprofiel dat even wat ronder mag.

Knoalster Nelson (geb. 02-08-2017)

Als zevende en laatste Boergeitgroep werden drie Knoalster Nelson-dochters gepresenteerd. Nelson zelf is inmiddels overleden. Nelson was een Knoalster Max-zoon uit een Knoalster-moeder met grote buitenlandse invloeden, met de eerdergenoemde Knoalster KZ Heinrich in de afstamming.   Jury: Goed ontwikkelde dieren met veel bespiering, mooie koppen en goed beenwerk. Ze mochten iets vaster in de bovenbouw.

QG Arezzo (geb. 01-01-2020)

De eerste Nubische afstammelingen betrof een mooie groep van tien geiten. Arrezzo, die inmiddels geëmigreerd is, combineert aan vaderskant genen van Auke en Goffe de Boer (Oudwoude/Buitenpost) met een moederlijn van kinderboerderij IJsselstee in Nieuwegein. Jury: Uniforme groep van zeer goed type met zeer goede ontwikkeling, hard beenwerk en mooie koppen.

Jilles van Klein Neerheide (geb. 24-01-2022)

In deze groep werden vier lammeren van de tevens aanwezige vader Jilles gepresenteerd. Jilles combineert genen van ader en zoon De Boer, Leo Sluijter en Jan Hagen en werd gefokt door Geerten Wassink uit Doetinchem.Jury: Dieren van goed type met best beenwerk en goede koppen. De kracht is voldoende.

Rambo van de Clabanus (geb. 19-10-2020)

De derde Nubische afstammelingengroep kwam van Rambo van de Clabanus, een inmiddels geëmigreerde Oldwood Ingeras-zoon uit een Clabanus moederlijn. Vijf overloper-dochters verschenen naast de genoemde Rambo-zoon Jilles in de ring.Jury: Een uniforme groep goed ontwikkelde dieren met best beenwerk, die voldoende typisch zijn.

Tekst: Theo van der Meer

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief