Fokkerij

Boergeit Brabers Cleo 9 is mooiste lam van het land

Het Boergeitlam Brabers Cleo 9 B23 van de familie Den Braber uit Leerdam (Utr)  is op de Landelijke geitenkeuring uitgeroepen tot mooiste lam van het land. Nederlands kampioen bij de volwassen geiten is geworden de Witte geit Sarah 3 van de heer Joustra uit Tytsjerk.

 

Met zo’n 200 te keuren dieren waren de keurmeesters van de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) er maar druk mee op 9 september. Zij kregen lammeren en geiten in de ring van zeven verschillende rassen: Wit, Bont, Boergeit, Nubisch, Toggenburger, melkgeit en Alpine. Er was één rubriek met Boergeit lammeren – tegen 2, 3 of wel 6 rubrieken met lammeren van andere rassen – en daaruit kwam het winnende lam.
De keuze voor de jury uit de 6 beste lammeren van 6 verschillende rassen, was niet eenvoudig. Drie van de zes lammeren stonden met een gelijk aantal punten aan kop. De jury moest zich dus opnieuw beraden. Uiteindelijk werd Brabers Cleo 9 uitgeroepen tot algemeen kampioen van de lammeren.

Ook bij geiten opnieuw beoordelen

Ook bij de volwassen geiten was de jury er niet ineens uit. Toggenburger Thirza van P. Greeve en Witte geit Sarah 3 van E.A. Joustra kregen in eerste instantie een gelijk aantal punten. Na kort beraad schonk de jury de beker van algemeen kampioen geiten aan de Witte geit. Sarah 3 is volgens de jury een ‘fraaie melkgeit met mooie verhoudingen’.
Sarah 3 kreeg ook de Gerard Bos Bokaal, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de Witte geit met het beste vooruier. Daarbij versloeg zij 4 andere Witte geiten met een mooi vooruier.


Mooiste geit van 2023 is Sarah 3. 

Eigenaarsgroepen

Toggenburger Thirza won dan nipt het algemeen kampioenschap niet, zij maakte ook onderdeel uit van de eigenaarsgroep van de heer Greeve, en met zijn groep bestaande uit 3 geiten van 1 ras van 1 eigenaar, won hij de beker voor beste eigenaarsgroep. Er was dit jaar een sterk deelnemersveld van maar liefst 8 eigenaarsgroepen.


De heer Greeve won met deze drie Toggenburgers het eigenaars-kampioenschap.

Uierkampioenschap

Aan het uierkampioenschap deden 15 geiten mee. De anderhalfjarige Bonte Noortje 63 van G. Koekkoek nam de beker mee naar huis.


Noortje 63 kreeg de beker voor mooiste uier.

Hoofdfoto: Mooiste lam van het land is Brabers Cleo 9 B23.  
Foto’s: Bas Bierhof

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief