Fokkerij

GIC publiceert eigen fokwaardes

Goat Improvement Company (GIC) heeft in samenwerking met de GIC nucleusbedrijven, de Nederlandse Schapen- en geitenfokkers Organisatie (NSFO) en Wageningen UR een eigen fokwaardeschatting voor melkgeiten ontwikkeld. Tienduizenden metingen van melkgeiten in Nederland, België, Canada en Slovenië zijn als input gebruikt voor deze fokwaardes die zijn ontwikkeld op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.

 

Naast het fokken op een hoge productie (kg melk, vet en eiwit) introduceert GIC  twee unieke fokwaardes voor functionele eigenschappen: een voor het ureumgehalte in de melk en een voor het celgetal. Door te fokken op een lager melkureum wordt de benutting van eiwit door de geit verbeterd, hetgeen de voerkosten per kg eiwit verlaagt. Het melkureum is bovendien sterk gecorreleerd aan de hoeveelheid ureum in de urine: minder ureum in de urine zorgt voor een lagere ammoniakvorming in potstallen.
De fokwaarde voor celgetal is de eerste belangrijke stap richting het fokken op diergezondheid. Een hoog celgetal is een belangrijk symptoom van subklinische uierontsteking, hetgeen resulteert in een lagere melkproductie en vervroegde afvoer.

GIC-index

GIC lanceert daarnaast een eigen totaal index: de GIC-index. In deze index worden de productiekenmerken (kilogram vet en eiwit) meegewogen, maar ook de fokwaardes van ureum en celgetal. Door de GIC-index te hanteren in het fokprogramma, gaan productiestijging, efficiënt gebruik van eiwit en daling van het celgetal hand in hand volgens de fokkerijorganisatie.

De fokwaardes voor de KI bokken uit het GIC-fokprogramma worden online gepubliceerd op de website van GIC. De fokwaardes van alle individuele dieren worden teruggekoppeld naar de nucleus bedrijven die samenwerken met GIC.

Managementprogramma

Begin 2024 zal GIC samen met NSFO een online-managementprogramma voor melkgeitenhouders lanceren, hetgeen toegankelijk is voor alle veehouders, in binnen- en buitenland. GIC kan voor iedere geïnteresseerde melkgeitenhouder de GIC-fokwaardes van de dieren berekenen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief