Lammeren

Brix-waarde meten om biestkwaliteit te bepalen

De brix-waarde van biest is eenvoudig te meten met een zogenaamde refractometer. Een Zwitsers onderzoek uit 2021 toonde aan dat dit een betrouwbare methode is om de kwaliteit van biest te bepalen.

Het is essentieel voor het immuunsysteem van jonge lammeren dat zij genoeg antistoffen (IgG) binnenkrijgen. Daarom is het belangrijk dat de biest van goede kwaliteit is. Om dit te bepalen kan de brix-waarde gemeten worden. Deze waarde verwijst naar de hoeveelheid droge stof in een vloeistof, in dit geval in biest.

De onderzoekers onderzochten ruim 300 biestmonsters van koeien, schapen en geiten. Bij alle drie de diersoorten had de brix-waarde een duidelijk verband met de hoeveelheid antistoffen in de biest. Bij een hogere waarde waren er meer antistoffen aanwezig in de biest.

Er zijn ook andere factoren die de brix-waarde beïnvloeden. Naast de hoeveelheid antistoffen, neemt de waarde ook toe bij een grotere hoeveelheid eiwit. Bij geiten en schapen zorgt het vetpercentage van de biest ook voor een hogere brix-waarde. In tegenstelling tot bij koeien, heeft het aantal keer dat een geit gelamd heeft geen invloed op de kwaliteit van de biest. Een oudere geit heeft geen grotere kans op betere biest.

Bron: Gebrs. Fuite

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief