Kennispartnerbericht van Speerstra

De transitieperiode staat weer voor de deur

De transitieperiode of lammerfase bij geiten is een cruciaal moment in het jaar. Het uitvalpercentage ligt in deze periode het hoogste. Een goede voorbereiding met een preventieve aanpak loont. Wat zijn de punten waar we extra op moeten letten?

Geiten krijgen in de periode bijvoorbeeld te maken met slepende melkziekte (Ketose). Dit ontstaat wanneer een geit in de negatieve energie balans (NEB) is. Het verbruik van energie is dan groter dan dat ze kan opnemen uit het rantsoen. Om dit te compenseren gaat eigen lichaamsreserves gebruiken. Deze worden in de lever omgezet naar energie waar de geit wat mee kan. Dit is een natuurlijk proces, echter als er te veel lichaamsvet wordt afgebroken, dan kan de lever vervetten. De lever slibt als ware dicht, dan gaat de lever afvalstoffen (ketonen) aanmaken in plaats van bruikbare energie. De geiten worden erg sloom en zullen nog minder gaan vreten. Een te grote hoeveelheid ketonen in het bloed geeft een ziektebeeld genaamd ketose of slepende melkziekte.

Hoe kan slepende melkziekte worden voorkomen?

Het is belangrijk dat een geit genoeg energie binnenkrijgt vanuit het rantsoen. Dit betekent dat de drogestof-opname voor aflammeren zo hoog mogelijk moet zijn. Hoe meer energie er tijdens de close-up periode via het voer in komt des te minder lichaamsvet er afgebroken hoeft te worden. Vers en smakelijk voer is hierin leidend.

Als de ds-opname bij de geiten daalt, dan is het belangrijk om geconcentreerder te gaan voeren. Dit kan bijvoorbeeld door meer energie te gaan voeren. Denk aan krachtvoeders, geknakt lijnzaad. Een product als glycerol kan hierin ook een rol spelen, dit is naast goede energie (1500 VEM) ook erg smakelijk (zeer zoet) en zal de ds-opname stimuleren. Glycerol wordt ook wel met een gieter over het rantsoen verstrekt om de transitiegeiten naar het voerhek te lokken voor ds-opname en beweging.

Daarnaast is het ondersteunen van de lever erg belangrijk. Een B-vitamine, zoals choline kan de lever ondersteunen. Tijdens de transitieperiode gebruikt de geit veel choline voor de groei en ontwikkeling van het lam en na het lammeren voor de biestproductie. Tijdens de transitieperiode heeft de geit gebrek aan choline. Choline is een vitamine die er voor zorgt dat de lever wordt ontvet. Hierdoor zal een geit minder afvalstoffen (ketonen) aanmaken bij het gebruik van eigen lichaamreserves. Het is bij choline belangrijk om het  in pensbestendige vorm te voeren.

ReaShure XC is pensbestendige choline. De adviesdosering is 6 gram per dier per dag tijdens de transitieperiode. Door de lever ontvettende werking van choline zal de kans op slepende melkziekte aanzienlijk kleiner zijn. Daarnaast zal de piekproductie hoger liggen. Uit uitgebreid onderzoek blijkt, dat de productie 0,21 liter per dag stijgt. Een goed argument is, dat de geiten de gehele lactatie een hogere productie blijken vast te houden. Hierdoor is ReaShure een product dat zichzelf snel terug betaald (Zenobi et al, 2017).

Zeker weten dat u deze producten op de juiste manier inzet? Vraag het gerust na.

Voor meer informatie over transitiestoornissen kunt u vrijblijvend contact opnemen met Speerstra Feed Ingredients op 0514-569001 of via mail@speerstra.com / www.speerstra.com

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief