Kennispartnerbericht van Agrifirm

Een lam is zeker geen geit!

Voeren naar prestatie werkt anders bij lammeren dan bij de melkgeiten. Elke ondernemer doet het weer op zijn eigen manier. Vele wegen leiden ten slotte naar Rome. Met de protocollen en adviezen van GoatStart Agrifirm heb je in ieder geval concrete handvatten naar een succesvolle opfok. Bij het overschakelen van biest, naar melk en vervolgens naar vast voer zijn een aantal dingen belangrijk. Bijvoorbeeld de stalvoorzieningen, de beschikbare arbeid en natuurlijk de gezondheid van je dieren. Onze opfokspecialisten reiken je graag handvatten aan om je te helpen bij het opfokken van je lammeren.

Binnen GoatStart hanteren we een aantal fases:

Fase 1: De beste voorbereiding

Zorg ervoor dat je, voordat de lammeren geboren worden, alles goed hebt voorbereid. Huisvesting is hierbij erg belangrijk. Het aantal drinkplaatsen en de manier van het drinken aanleren, vereisen ook extra aandacht. De zichtbaarheid van het kracht- en ruwvoer draagt bij aan de opname hiervan. Voer dat bijvoorbeeld achter een muurtje ligt, is dan moeilijk te vinden. Natuurlijk is iedere lammerenstal anders ingericht, maar er zijn altijd verbeteringen aan te brengen in het ‘interieur’.

Hierbij een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat de lammeren droog en tochtvrij liggen.
  • Zorg ervoor dat de spenen in hoogte verstelbaar zijn en bij voorkeur 3 á 5 cm boven schofthoogte hangen.
  • Hang de spenen minimaal 25 cm uit elkaar.
  • Let op hygiëne!

Denk ook zeker aan de luchtkwaliteit in jouw lammerenstal. Hoe heb jij dit geregeld?

Fase 2: Lammeren sorteren

Om een goed beeld te krijgen van de groeicurve van jouw lammeren is het belangrijk om de lammeren te wegen. Zo heb je inzicht in de groei, gezondheid en eventuele rangorde.

Hierdoor kun je de lammeren beter in de gaten houden en ervoor zorgen dat je de groei van achterblijvende lammeren bevordert.

Fase 3: Speendip voorkomen

Om de speendip te voorkomen hebben we een aantal tips:

  • Ben op de hoogte van het gewicht van je lammeren, wegen = weten!
  • Je kunt het aantal spenen terugnemen.
  • Je kunt de lammeren wat verder van de automaat af zetten.
  • Zorg voor voldoende vers drinkwater!

Fase 4: Voeropname stimuleren

Zorg dat je op tijd krachtvoer aanbiedt. Enkele grammen krachtvoeropname, na een paar weken, is al profijtelijk. Om deze winst te behalen kun je bijvoorbeeld Tasty Wean inzetten. Dit is een pre-starter die kan concurreren met de melk. Ook sociale rangorde speelt aan het voerhek een belangrijke rol. Zorg er daarom voor dat er voldoende eetplaatsen zijn met meerdere voer- en waterplaatsen. Het kunnen kleine aanpassingen zijn, die vaak het verschil in resultaat betekenen.  Mochten er niet voldoende voerplaatsen zijn en kun je die ook niet maken, zorg er dan voor dat de gehele dag onbeperkt vers voer beschikbaar is voor de lammeren.  Daag jouw lammeren uit om hun groeicapaciteit te benutten in de jeugdgroei: voor een sterk skelet, goede organen en een optimaal verteringsapparaat.

Fase 5: Voeren naar behoefte

Welke voederwaarden hebben jouw lammeren nodig? In elke leeftijdsfase hebben de lammeren andere behoeften. Welke behoefte dit zijn, weet jouw opfokspecialiste als geen ander. Agrifirm biedt voor elke leeftijdsfase een ander soort lammerenkorrel. Daarmee stem je jouw voer gemakkelijk af op de behoefte van jouw lammeren.

Wil je graag sparren over jouw opfok en een advies op maat? Eén onze opfokspecialisten komt graag een keer langs. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze specialisten op telefoonnummer: 088 488 29 70 (regio Noord) of 088 488 29 72 (regio Zuid)

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief