Algemeen

Geiten maken onderscheid tussen een boze of een blije stem

Geiten maken onderscheid tussen een boze of een blije stem. Dat blijkt uit onderzoek van professor Alan McElligott, een dierwetenschapper bij City University of Hong Kong in China.

McElligott levert met dit onderzoek het eerste bewijs dat geiten verschillende emoties in stemgeluid horen. In het experiment lieten de wetenschappers een geluidsfragment van een stem aan de geiten horen. De wetenschappers speelden gedurende een gewenningsfase één stemgeluid af: een boze of een blije stem. Zodra de geit gewend was aan de stem en geen reactie meer toonde, wisselde de stem naar de tegengestelde emotie. De geit hoorde in plaats van een boze stem een blije stem en vice versa.

Uit het experiment bleek dat 75% van de geiten de wisseling in emotie opmerkte, omdat ze na de omslag lang in de richting van de speaker keken. Verder hadden de geiten geen fysiologische reacties zoals een verhoogde hartslag. Volgens McElligott benadrukt dit onderzoek het belang van communicatie tussen verschillende diersoorten. Wat voor invloed de toon van een mensenstem heeft op een gedomesticeerde geit, moet volgens McElligott nog blijken uit verder onderzoek.

Het onderzoek is een samenwerking tussen de City University of Hong Kong (CN), de University of Roehampton (VK) en het RSPB Center for Conservation Science (VK). Het experiment is uitgevoerd bij Buttercups Sanctuary for Goats in het Engelse Kent, en startte in 2020.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief