Algemeen

Gezocht: deelnemers onderzoek naar antibioticagebruik

Het antibioticagebruik in de melkgeitenhouderij is lager dan in andere diersectoren. De verwachting is dan ook dat er weinig resistente bacteriën aanwezig zijn op (melk)geitenbedrijven. Harde cijfers hierover ontbreken echter. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) start daarom dit jaar een onderzoek. Voor deze analyse zoekt het onderzoeksinstituut deelnemers.

WBVR is het nationaal referentielaboratorium (NRL) voor antibioticaresistentie (AMR) in de veehouderij. Uit onderzoek bij vleeskuikens, -varkens, -kalveren en melkvee bleek dat er een duidelijk verband bestaat tussen antibioticagebruik en -resistentie. De afname in het antibioticagebruik (77,5 procent sinds 2009) is duidelijk terug te zien in de afname van resistentie.

Sinds 2021 kijkt WBVR naar de mate van resistentie in kalkoenen, vleeskonijnen en melkgeiten. Dit onderzoek wordt gedaan in opdracht van het ministerie van LNV en ondersteund door LTO. Voor het in kaart brengen van antibioticaresistentie in de melkgeitenhouderij worden per deelnemend bedrijf vijf mestmonsters van volwassen melkgeiten en vijf stalstofmonsters genomen en getest op de aanwezigheid van antibioticaresistente bacteriën.

Binnenkort worden geitenhouders via een brief uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek. Deelnemers verzamelen zelf de monsters. De verwachte tijdsinvestering is vijftien minuten. Hier staat een kleine onkostenvergoeding tegenover.

Deelname aan het onderzoek draagt bij aan een voedselveilige wereld. “De resultaten uit dit onderzoek worden anoniem verwerkt en opgenomen in ons jaarlijkse Maran-rapport”, vertelt Kees Veldman, hoofd van het NRL-laboratorium. Het Maran-rapport bundelt alle cijfers over antibioticagebruik en -resistentie in de dierhouderij.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief