Fokkerij

Bijzondere loopbaan voor bok Merilla Mercurius

Merila Mercurius werd deze week tien jaar oud op het bedrijf waar hij werd geboren, bij de familie Meekma in Deinum. De bok kent een bijzondere loopbaan. Hij bracht acht jaar door op het KI-station van Geiten KI Nederland in Middelbeers, en dekt nu in Deinum meerdere geiten.

Als bokje ging Merilla Mercurius, zoon van Merilla Sido uit de bekende Marije-familie, naar Geiten KI. Via vers sperma verwekte hij duizenden nakomelingen in Nederland en België. Mercurius zijn zaad kon niet tegen invriezen, waardoor dat niet verder geëxporteerd kon worden dan direct over de grens in België.

Op 8-jarige leeftijd keerde Mercuris terug naar Deinum. Daar dekte hij toen, nu dus twee jaar geleden, zijn eerste geiten. Ook nu dekt en bevrucht hij nog heel goed, volgens Klaas Sjoerd Meekma. ”We hebben in december nog sperma van ‘m gevangen en dat was bijna het beste van alle bokken”, vertelt de fokker. ”Mercurius is een prettige bok om mee te werken, nog fit en goed ter been en hij hoeft nooit na te denken over wat er van hem wordt verwacht.”

Veel gebruikt

Mercurius’ fokwaarde is vanaf het begin goed geweest en hij is dan ook steeds veel gebruikt. Uit dezelfde moederlijn staat nu Merilla Mans op het KI-station in Middelbeers, terwijl er onlangs ook nog weer een jonge bok uit deze lijn naar de Geiten-KI verhuisde.

In dezelfde week dat Merilla Mercurius 10 jaar wordt, lamde ook de eerste dochter van Mercurius af bij familie Meekma, Merilla Nel.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief