Fokkerij

Twee Merilla’s voeren Top 100’s aan

Elda heeft de nieuwe top 100 geiten en top 100 bokken uitgebracht. De index werd in december 2023 gedraaid en kent zowel bij de geiten- als de bokkenlijst een Merilla-aanvoerder.

Merilla Jelle (Merilla Stein x JH Mervin) haalt een selectie-index van 142 en zijn persistentie in kg vet en eiwit is bijzonder hoog – de hoogste van de hele lijst. Fokker Klaas Sjoerd Meekma betreurt dat hij Jelle drie jaar geleden heeft geëxporteerd. “Dat was nog voordat we in de gaten hadden hoe goed hij is, zowel wat productie betreft als ook exterieur en duurzaamheid. Zijn grootste groep dochters lamde dit jaar als driejarigen en ze zijn opvallend fit en mooi in conditie. Van vijf Jelle-dochters staan er zoons bij de KI in opfok. Jelle’s moeder Merilla Jelly A93189 heeft nagenoeg 13.000 kg melk en meer dan 1.000 kg vet en eiwit geproduceerd.”
Meekma heeft 22 bokken in de top 100 bokken staan, waarvan nog 16 op het bedrijf aanwezig zijn. Andere hofleveranciers aan de top 100 bokken lijst zijn Harm en Ankie van der Veen-Meijer en Maatschap Nooteboom. Deze drie bedrijven samen zijn goed voor meer dan de helft van de bokken op de lijst.

Grietje bovenaan

Bovenaan de geiten top 100-lijst staat Merilla Grietje 3958 (Merilla Blitz x Merilla Ale QK). Meekma vertelt dat een zoon van Grietje, Merilla Caesar, bij de geiten-ki GKN staat. Wat opvalt zijn niet alleen de hoge kg vet en eiwit maar ook de hoge betrouwbaarheid van Grietje – de hoogste betrouwbaarheid van de eerste 40 geiten in de top 100.

De top 100 bevat 11 geiten van Meekma en even zoveel geiten van melkgeitenhouderij Schoenmakers. Verder zijn er zes bedrijven die ieders 10 geiten in de top 100 hebben.

Op de foto Merilla Jella (Foto: Klaas Sjoerd Meekma). 

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief