Algemeen | Fokkerij

Studenten oefenen voor LAMBS

Vijftien studenten van Wageningen UR, Universiteit Utrecht en Aeres Hogeschool Dronten oefenen nog hard om de beste keurmeester te worden. Tijdens het Nationaal Geiten Event op 7 september in Nijkerk gaan zij tijdens LAMBS de onderlinge strijd aan om de eerste en beste student-keurmeester te worden.

LAMBS is een nieuwe wedstrijd en staat voor Landelijk Melkgeiten Beoordelen door Studenten. Studenten van twee universiteiten en een hogeschool nemen deel aan deze wedstrijd, die zijn ontknoping vindt tijdens NGE 2024.
Vorige week donderdag was er nog een oefenavond voor de studenten. Ze kwamen naar Dick en Dirkje Brendeke in Oene om daar een aantal Witte geiten te beoordelen. Belangrijkste aandachtspunt tijdens deze oefenavond was het mondeling toelichting van de beoordeling.

Begeleiding

Brendeke haalde verschillende geiten uit de stal. De eerste geit moesten de studenten omstebeurt beoordelen. Keurmeester Johan Knaap van de NSFO was aanwezig om de studenten daarbij te ondersteunen en tips te geven. Hij begeleidde de studenten de afgelopen maanden bij het oefenen in het beoordelen. “Ik vind het mooi dat deze studenten interesse hebben in geiten en het is best bijzonder dat zij zo actief aan deze buitenschoolse activiteit mee doen.”

Best lastig

De studenten mochten vervolgens een drietal geiten van de Witfokker op volgorde zetten. Dat bleek nog best een lastige opdracht. De plaatsingsvolgorde van de geiten verschilde per groepje studenten. Knaap was zeer tevreden over de vorderingen van de studenten. “Zo’n eerste keer een beoordeling mondeling toelichten was voor de studenten wat onwenning. Maar het gaat steeds beter en ik hoor al mooie dingen.”
Zowel Knaap als de studenten kijken uit naar de finaledag tijdens het NGE.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
AlgemeenFokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief