Fokkerij | Voeren

Selenium verbetert spermakwaliteit bokken

Selenium leidt bij bokken tot verbeterde spermakwaliteit, blijkt uit een onderzoek dat gepresenteerd werd tijdens de Studiedag van Geiten KI Nederland op 14 mei. Voerconsultant en dierenarts Bjorn Bulcke van Nutrivice lichtte dit toe aan de hand van een Zuid-Afrikaans onderzoek.

Twee wetenschappers onderzochten twintig gezonde Saanen bokken. De bokken werden verdeeld in twee groepen van tien: een onderzoeksgroep en een controlegroep. Negentig dagen lang kreeg de onderzoeksgroep elke tien dagen een orale toediening van natriumselenietpoeder. Deze bokken kregen een dosis van 0.34 milligram natriumseleniet per kilogram lichaamsgewicht. De controlegroep kreeg geen selenium. De toediening van orale selenium zorgde voor een grotere hoeveelheid sperma, beweeglijker sperma en een hogere concentratie sperma.

GSH-Px

Bulcke legt uit hoe dit werkt: ‘’de supplementatie van selenium leidt tot een hogere pulsfrequentie (stootsgewijze toediening) van het luteïniserend hormoon. Op zijn beurt zorgt het luteïniserend hormoon voor een verhoogde testosteronproductie in de testikels. Door meer testosteronproductie heeft de bok een verhoogde GSH-Px activiteit.’’ GSH-Px is een enzym met een antioxidatieve werking. Het enzym neutraliseert oxidatieve stoffen die spermacellen kunnen beschadigen. Selenium is een belangrijke bouwsteen van dit enzym. Een goede seleniumvoorziening zorgt dus voor een betere bescherming van de spermacellen.

Orale supplementatie van selenium

De meeste geitenmengvoeders in Nederland bevatten al toegevoegd selenium, dat de bok oraal kan opnemen. Het seleniumgehalte in een geit of bok kan gemeten worden aan de hand van de GSH-Px waarde per gram hemoglobine in het bloed. Als de GSH-Px waarde per gram hemoglobine van de bok tussen 120 en 600 units ligt, is er sprake van een goede seleniumvoorziening.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief