Kennispartnerbericht van Agrifirm

Buiks voert 2 keer per dag 5 rantsoenen

Met secuur en vaak voeren weet Patrick Buiks een hoge voeropname en daarmee een hoge melkproductie bij zijn geiten te halen. Een prestatie van formaat, na roerige jaren op het bedrijf.

De keukentafel van familie Buiks. Daar is de afgelopen jaren heel wat lief en leed gedeeld. Passie voor de geiten, liefde voor het vak, maar ook zorgen om het bedrijf en de dieren. 15 november 2012 is een datum die voor het ondernemersgezin veel betekent: de dag dat ze weer eigen geiten hebben. Na tobben met de gezondheid van de geiten, staat er nu een gezonde, frisse veestapel klaar, met grote dank aan geitenhouders Karin en André Wouters. Klaar voor een nieuwe start. “Toen ging het beter met alles”, vertelt Patrick Buiks, die op dat moment bij zijn ouders Paul en Anja in de VOF stapt, die 500 geiten en 150 lammeren hebben. Patrick besluit zijn werk als ZZP’er op te zeggen en zich vooral te focussen op de geiten thuis. Er volgt een vergunningaanvraag voor een flinke uitbreiding. Elroy Vlemminx van Exlan Advies heeft daarin veel voor de ondernemers betekent. “Elroy heeft alles geregeld, dankzij hem hebben we het rond gekregen. Van ammoniakrechten tot aan vergunningverlening, gesprekken bij de gemeenten tot aan omgevingsgesprekken met de buren”, vertelt Patrick. Of zoals vader Paul dat zegt; “echt een gouden vent die Elroy”.

‘Bommetjes’ opgooien

In 2017 bouwt familie Buiks de nieuwe stal. Net na de geitenstop, wat nog wat discussie in de buurt oplevert. “Maar ook van zulk soort gesprekken leer je weer. Ik zie echt dat Patrick enorm gegroeid is in zijn persoonlijke ontwikkelingen. Zelf presenteren bij de bank bijvoorbeeld, maar ook moeilijke gesprekken gaat hij niet uit de weg”, complimenteert Marco Schoenmakers de jonge ondernemer. Als accountmanager van Agrifirm is Marco deze roerige jaren vaste gast bij de Brabantse familie. “Marco heeft ons echt begeleid als het gaat om de geiten, stalaanpassingen, maar ook hoe wij als ondernemers verder kunnen groeien”, vindt Patrick. Inmiddels heeft Bart Schoenmakers van Agrifirm het stokje als adviseur overgenomen. En ook hij gooit graag wat balletjes op daar aan de keukentafel. “Alhoewel, voor Paul zijn het soms bommetjes, als we hem van de shovel afroepen weet hij al weer hoe laat het is”, grappen Bart en Patrick samen. “Dat is het mooie van deze familie. Het is echt een warme familie, iedereen draagt zijn steentje bij. Maar ook is er een wederzijds vertrouwen waarin we alles kunnen zeggen. Ze staan open voor andere ideeën. Dus toen ze graag wilden groeien op eigen kracht, heb ik ze toch gevraagd eens mee te gaan kijken naar een koppel lammeren. Uiteindelijk hebben ze die wel gekocht. En soms kom ik met een idee en kiezen ze er heel bewust voor om het niet te doen. En dat is ook goed”, vertelt Bart over de prettige samenwerking.

Twee keer per dag voeren

Verdeeld over 5 potten houden Paul, Anja en Patrick 1.200 geiten en fokken 400 lammeren op. Samen met 4 parttime medewerkers, waaronder dochter en zus Suzanne, en parttime melkers zetten zij het werk rond. Ook zoon en broer Dennie staat altijd klaar als dat nodig is. “Patrick steekt veel tijd en energie in het optimaliseren van het voer. Ik ken weinig boeren die zo gestructureerd en netjes twee keer per dag voeren als Patrick. We gaan regelmatig samen bij de maïs kijken en maken een stalvoerbalans. Patrick durft te kiezen. Dus als er een graskuil minder geschikt is, verkoopt hij die”, vertelt Bart. Alle 5 groepen geiten krijgen een ander rantsoen. Patrick laadt eerst het basisrantsoen dat bestaat uit gras, maïs en Energi+. Vervolgens laadt hij brok, voor de eerste groep. Na het voeren van groep 1, laadt hij extra brok in, voor de tweede groep. Zo wordt het rantsoen steeds luxer. Met twee keer per dag voeren én de Juno die tussendoor het voer aanschuift weet Buiks een hoge productie te halen van 1.192 kg melk met 4,31% vet en 3,54% eiwit, goed voor 1.243 kg meetmelk. In 2020 leverden ze 1,4 miljoen melk af. “In 2021 gaan we voor 1,5 miljoen”, vertelt de gedreven Patrick, die zich dagelijks met enorm veel energie en enthousiasme inzet voor zijn dieren. Inmiddels staat er dan ook een flink professioneel, geoptimaliseerd, goedlopend geitenbedrijf in Teteringen. “Dankzij Agrifirm zijn we zover gekomen, echt waar. En dat mag ook gezegd worden”, besluit de trotse geitenhouder Paul. Waarop het dit keer even stil is daar aan die bewogen keukentafel bij familie Buiks.

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief