Kennispartnerbericht van Geiterij

Celgetal bij geiten, de ins en outs

Wat een hoog celgetal voor geiten betekent en hoe dit wordt veroorzaakt is nog altijd een gecompliceerd verhaal. De laatste 20 jaar blijkt het tankcelgtal in Nederland te stijgen. Waardoor dit precies komt is niet bekend. Hoe is dit op uw bedrijf?

Het celgetal is een maatstaf voor het aantal cellen per milliliter melk. Melk bevat altijd een bepaalde concentratie aan somatische cellen en lichaamscellen. De witte bloedcellen (leukocyten) zijn belangrijk voor het immuunsysteem omdat ze de uier beschermen tegen schadelijke bacteriën, virussen en gisten. De lichaamscellen in de melk worden door de melkkliercellen afgegeven. De hoeveelheid somatische cellen en lichaamscellen zijn afhankelijk van meerdere factoren zoals het seizoen, lactatiestadium en lactatienummer. Daarom is het vaak ook moeilijk om een directe samenhang aan te wijzen tussen een verhoogd celgetal en een mogelijke mastitis infectie.

Mastitis

Een mastitis infectie kan voorkomen in een klinische of subklinische vorm. Een klinische mastitis is vaak snel te zien door duidelijke fysieke veranderingen aan de uier. Een subklinische mastitis is veel moeilijk te constateren aangezien hierbij geen fysieke symptomen te zien zijn. Wel kan een verhoogd celgetal een aanwijzing zijn voor een subklinische mastitis. Daarnaast wordt ook een mogelijke relatie verwacht tussen onkante uiers en celgetal of kiemgetal.

Daling van de melkproductie

Een ontsteking in de uier kan ervoor zorgen dat de melkproductie daalt. Verwacht wordt dat een klinische mastitis een daling veroorzaakt van 70% per geval en een subklinische mastitis een productiedaling van 15% per geval. Op koppelniveau betekent een celgetal van 1.2 tot 1.5 miljoen dat ongeveer 50% van de dieren gezond is, 33% besmet is met een bacterie die vooral subklinsiche mastitis veroorzaakt en 9% met bacterie die vooral klinische mastitis veroorzaken. Een geit die besmet is met bacterie die vooral klinische mastitis veroorzaak zoals S.  aureus, heeft meestal een celgetal hoger dan 2.000.000.

Celgetal Challenge

Wilt u kijken wat de mogelijkheden zijn op uw bedrijf voor het verlagen van het celgetal en kiemgetal? Meld u dan aan voor de Celgetalchallenge! Samen met onze specialisten gaan we graag met u in gesprek!

Meld u hier aan!

Geiterij
Over Geiterij
Geiterij is een jong dynamisch bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in de melkgeitenhouderij. Met onze concepten ‘Verzorging’, ‘Voeding’ en ‘Gewassen’ leveren we een bijdrage aan gezonde melkgeiten met een efficiënte productie.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief