Kennispartnerbericht van Geiterij

Help de geit de zomer door!

De temperatuur is de afgelopen tijd weer flink gestegen. Het ziet er naar uit dat we ook deze zomer weer tropische dagen kunnen verwachten. Het voorkomen van hittestress is een utopie, maar we kunnen de geiten wel helpen om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

Rantsoenmaatregelen

De grootste uitdaging is het op peil houden van de voeropname. Smakelijk en kwalitatief goed ruwvoer is hiervoor een eerste vereiste. Pas vóór de hittestressperiode het rantsoen al aan zodat de geiten goed worden voorbereid op de komende periode. Tijdens deze periode moet de penswerking ondersteund worden en de warmteproductie in de pens verminderd worden. Door meer te voeren op de darmen met o.a. pensbestendige energie en DVE wordt de warmteproductie in de pens verminderd. Daarnaast moet de energiedichtheid verhoogd worden om aan de energiebehoefte te kunnen voldoen. Dairy-Activator® is een zeer smakelijk en energierijk aanvullend diervoeder. Door Dairy-Activator als dressing te gebruiken worden de geiten naar het voer gelokt, zo blijven ze in beweging. Daarnaast krijgen ze de benodigde extra energie binnen.

Levende gisten

Tijdens hittestress gaan geiten meer selecteren en neemt het risico op pensverzuring toe. De levende gisten in FarmPEQ® Yeast stimuleren melkzuur verwerkende bacteriën. Hierdoor wordt de pens PH gestabiliseerd. Daarnaast stimuleren de levende gisten de werking van pensbacteriën. Hierdoor zal de geit beter gaan vreten en meer droge stof opnemen. Door de betere vertering wordt tevens meer voedingsstoffen opgenomen.

Langdurig bufferen

Omdat geiten minder herkauwen en minder speeksel produceren stijgt het risico op pensverzuring. Vaak wordt natriumbicarbonaat ingezet om de verzuring tegen te gaan. Het nadeel van natriumbicarbonaat is dat het maar voor een erg korte periode effect heeft. Aangezien er tijdens de hittestress minder vreetmomenten zijn, zal natriumbicarbonaat te weinig effect hebben op de verzuring in de pens en darmstelsel op de lange termijn. FarmPEQ® Buffer is een combinatie van drie verschillende buffers en kan daarmee voor een langere periode de verzuring tegen gaan. In onderstaande tabel is de buffercapaciteit van FarmPEQ Buffer in vergelijking met natriumbicarbonaat te zien. Het gebruik van FarmPEQ Buffer heeft geen negatief effect op de mineralenhuishouding. Daarnaast bevat FarmPEQ Buffer extra vitaminen en spoorelementen voor de ondersteuning van de weerstand en de stofwisseling.

Buffercapaciteit FarmPEQ Buffer vs. Natriumbicarbonaat

De buffercapaciteit van Natriumbicarbonaat is na 10 minuten al sterk verminderd terwijl FarmPEQ Buffer na 8 uur nog een aanzienlijke buffercapaciteit bevat.

Wateropname = voeropname

Een geit kan tijdens warme periodes wel twee keer zoveel drinken dan normaal. De pens heeft vocht nodig om goed te kunnen functioneren en de pensverzuring te voorkomen. Zorg dat geiten over voldoende vers drinkwater kunnen beschikken. Controleer de drinkbakken dagelijks en een extra schoonmaakbeurt kan zeker nú geen kwaad.

Geiterij
Over Geiterij
Geiterij is een jong dynamisch bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in de melkgeitenhouderij. Met onze concepten ‘Verzorging’, ‘Voeding’ en ‘Gewassen’ leveren we een bijdrage aan gezonde melkgeiten met een efficiënte productie.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief