Gezondheid

LTO en LNV in gesprek over perspectief geitenbedrijven

Voor de Kerst is er nog een overleg tussen bestuurders van LTO en minister Verburg van LNV. Hier zal LTO speerpunten inbrengen die de getroffen bedrijven zo snel mogelijk nieuw perspectief en daarmee continuïteit bieden. Het gaat om de volgende zaken:
• Naar status ‘niet besmet’
Het is op dit moment nog onduidelijk op basis van welke wettelijke regeling een getroffen bedrijf straks weer de status ‘niet besmet’ (negatief) krijgt. Wat LTO betreft komt hiervoor een duidelijke procedure en dienen uitslagen van het tweewekelijkse tankmelkonderzoek hiervoor de basis te vormen.
• Aanwas veestapel
LTO vindt dat er ontheffingen nodig zijn van het fokverbod. Denk hierbij aan gevaccineerde geitenlammeren, die zijn geboren uit gevaccineerde melkgeiten. In het aanvoerverbod zou ruimte moeten komen voor de aanvoer van gevaccineerde melkgeiten van negatieve bedrijven.
• Tijdelijke maatregelen
LTO wil praten over de duur van tijdelijke maatregelen en ontheffingen voor sommige groepen bedrijven en delen van de veestapel. Het is van belang om de risico’s van Q-koorts zoveel mogelijk in te dammen. Maar voor LTO is zeker zo belangrijk de vervolgschade van gedupeerde bedrijven zoveel mogelijk te beperken, ook voor niet-besmette bedrijven.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief